top of page

250 woorden

Een boek brandt bij 250 graden Celcius. De column van Alain Grootaers, in 250 woorden

De herwaardering van alle waarden (Die Umwertung aller Werten) is een kerngedachte in het werk van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche en een centraal concept van zijn moraalkritiek.


Het is opmerkelijk te noemen dat de ideeën van een eind 19de eeuwse filosoof nog steeds actueel blijken te zijn. Dat kan je overigens ook zeggen van de oude Griekse filosofen. Het bewijst dat de kern van het mens-zijn voorspelbaar is.


In zijn tijd constateerde Nietzsche een verval van cultuur, dat zich uitte in een zich

verlies van waarden. Dit had zijn oorzaak in het toenemende besef dat het begrip waarheid niet inhoudelijk kon worden ingevuld ("Niets is waar, alles is geoorloofd") en het geloof in een God als leidend idee voor de zin van het leven verloren ging. Het gevolg: nihilisme als de "waardeloosheid van de hoogste waarden".

In De antichrist stelt Nietzsche dat het christendom, als het overheersende morele systeem van het westen, de natuur omkeert en "vijandig staat tegenover het leven". Als "de religie van het medelijden" verheft het de zwakken boven de sterken, verheerlijkt het dat wat "slecht gebouwd en zwak" is ten koste van dat wat vol leven en vitaliteit is.

Het lijkt wel alsof hij de doorgeschoten Woke beweging met haar slachtoffer-isme voorspelde.

En als hij het verlies van waarden beschreef, het roofkapitalisme, de corruptie en staatsterreur waarvan we nu het slachtoffer zijn.


Of het nu filosofen zijn als Plato of Nietzsche of schrijvers als Huxley of Orwell: telkens waarschuwen ze ons voor wat komen kan.136 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page