5 tendensen die duiden op relatief stabiele olieprijzen
Aardolie en petroleum zijn en blijven de komende decennia de motor van onze industrie en onze dagelijkse activiteiten. Petroleumprijzen hebben een enorme impact op inflatie. Enerzijds omdat energie en petroleum zo’n groot aandeel vertegenwoordigen in onze koopkracht en anderzijds omdat energie en petroleum de basisingrediënten zijn voor alle andere artikelen en diensten in diezelfde inflatiekorf.
Schokken in de olieprijs zijn nefast voor de financiële markten en onze bedrijven. Stabiliteit in deze sector en stabiele olieprijzen zijn essentieel voor de zekerheid waarop bedrijven en ondernemers iedere dag opnieuw vertrouwen.
Te laag, te hoog
Extreem lage olieprijzen schaden de industrie omdat ze een ontradend effect hebben op exploratie en investeringen die de toekomstige beschikbaarheid en betaalbaarheid van petroleum bepalen. Extreem hoge prijzen vernietigen dan weer de vraag, omdat hoge prijzen ons ervan weerhouden energie en petroleum aan te wenden voor onze gehele economische activiteitsgraad. Een gulden middenweg - prijzen die het midden houden tussen 'te hoog' en 'te laag' - zijn te verkiezen voor iedereen die aardolie verbruikt: de gezinnen, landbouw, industrie, horeca...
5 indicatoren die wijzen op rustige energiemarkt
Dit zijn 5 redenen waarom wij denken aan een relatieve rust en vertrouwen in de belangrijkste van alle energiemarkten, nl de petroleumindustrie.
1. Leisteen frackers zijn gegeerd
’s Werelds derde grootste petroleumbedrijf, Exxon Mobil (XOM), heeft zijn oog laten vallen op een kanjer in de fracking-industrie: Pioneer Resources (PXD). Hoewel prematuur en hoewel nog geen overname werd getekend, put de industrie er moed uit. Het bevestigt het vertrouwen van grote spelers in de nabije toekomst van de fracking-industrie. Dat stelt vele andere spelers gerust.
2. Winstgevendheid en bedrijfsresultaten
Chevron (CVX), Shell (SHEL) en British Petroleum (BP) en ook kleinere spelers in de industrie boeken double-digit winstcijfers. Daardoor vinden aandelen vlot hun weg naar de sterkste investeringsportfolio’s ter wereld. Investeerders zien duidelijk dividenden en een hogere marktkapitalisatie voor deze aandelen. Dat staat in schril contrast met andere industrietakken.
3. Vraag, aanbod en prijs
Toen OPEC enkele dagen geleden aankondigde nog eens 500.000 vaten per dag minder te gaan produceren, dreef dat de olieprijs plots hoger. Tegelijk blijven de geopolitieke perikelen aanhouden. Gehakketak met Moskou, chaos en veiligheidsissues in het Zwarte Zeegebied maar ook de burgeroorlog in Yemen blijven voor onzekerheid zorgen. En ook iedere mogelijke escalatie voor de kust van Taiwan kan de olieprijs plots hoger duwen. Al deze factoren blijven aanwezig. Mechanismen die op korte termijn de prijs zouden kunnen drukken of fors verhogen lijken dan weer eerder veraf.
4. De 4-jaar trendlijn
Wie louter de korte termijn indicatoren erop naslaat, kan bedrogen uitkomen. Kijken we naar de United States Oil Fund ETF (USO), dan geldt die a