top of page

Anti-lockdown protesten in China. En niemand noemt hen wappies

Een boek brandt bij 250 graden Celcius. De column van Alain Grootaers, elke maandag, in 250 woorden
In China zijn er dit weekend protesten ontstaan tegen het Zero-Covid beleid van president Xi Jinping.

Bij een positieve coronatest worden ­in China flatgebouwen, fabrieken en zelfs hele wijken dichtgetimmerd. Inwoners die hun ­woning willen verlaten, moeten daarvoor een officiële toestemming hebben.


Een dodelijke brand in Ürümqi was de aanleiding van de protesten. In het flatgebouw dat afbrandde zaten verschillende mensen in verplichte quarantaine. Ze konden volgens de betogers niet aan de brand ontsnappen omdat hun deuren door de covid-politie waren afgesloten. Er kwamen bij de brand tien mensen om het leven. De brandweer kon niet meteen blussen omdat het gebouw door de autoriteiten was afgesloten met grote hekken.


De protesten sloegen dit weekend ook over naar andere Chinese steden, waaronder Beijing. Betogers riepen op tot het ontslag van president Xi.

De reactie van de Europese mainstream pers op deze protesten tegen deze lockdowns is opmerkelijk. Wie hier vorig jaar tegen de lockdowns en het Covid-beleid protesteerden werden al snel door de kranten, radio- en tv gemarginaliseerd en weggezet als ‘wappies’. De politie mocht chargeren met de wapenstok, ook al was de betoging vreedzaam. In Amsterdam werden bejaarde betogers neergemept door de Romeos, in Brussel vertrappelde de oproerpolitie te paard betogers. Er was toen geen verontwaardiging over die aanpak te lezen of te zien in de media.


Nu de protesten tegen de lockdowns in China uitbreken, steken de mainstream media hun verontwaardiging over het strikte beleid en de repressie in China niet onder stoelen of banken. Die hypocrisie is stuitend.


422 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page