top of page
  • Foto van schrijverRedactie

BBC censureert Pogues kerstlied 'Fairytale of New York' omdat er 'slut' en 'fagot' in voorkomt.

"Fairytale of New York" is geschreven door Jem Finer en Shane MacGowan en opgenomen met hun groep the Pogues. Het nummer is een Ierse ballade in folkstijl en werd geschreven als een duet, met de zanger van de Pogues, MacGowan, in de rol van het mannelijke personage en gastzangeres en singer-songwriter Kristie MacColl in die van het vrouwelijke personage. Het werd oorspronkelijk uitgebracht als single op 23 november 1987 en stond later op het album If I Should Fall from Grace with God van de Pogues uit 1988.


Dat waren nog eens non-woke tijden!


De bijna jaarlijkse ruzie over kerstcensuur begon in december 2007, toen BBC Radio 1 de woorden Fagot ("flikker") en sluit ("slet") wegliet, omdat men van mening was dat "sommige leden van het publiek deze woorden beledigend zouden kunnen vinden". De BBC draaide deze beslissing later terug na een enorme publieke verontwaardiging.


De afgelopen jaren heeft de BBC geworsteld om te weten welke kant ze op moet.

Toen Kerstmis 2020 naderde, kondigde de BBC aan dat elk radiostation zijn eigen beleid zou voeren. BBC Radio 2 en Radio 6 Music zouden de volledige versie afspelen, terwijl Radio 1 de woorden "slet" en "flikker" zou verwijderen, op grond van het feit dat "een jong publiek bijzonder gevoelig is voor denigrerende termen voor geslacht en seksualiteit".

Vier jaar later heeft Radio 2 dan toch toegegeven aan de roep om censuur.

In een verklaring beweert Radio 2 dat "we weerspiegelen wat we horen van veel van onze luisteraars die van het liedje houden, maar sommige teksten in 2022 schokkend vinden".

Dit is bijzonder contradictorisch, aangezien "Fairytale of New York" het meest gedraaide kerstnummer in het VK is en sinds 2005 elke december in de Top 75 staat (het staat momenteel op nr. 30 en er zijn nog drie weken te gaan tot Kerstmis).


In elke pub en op elk kerstfeest van het werk worden elk jaar Shane MacGowan en Kirsty MacColl zonder mankeren gedraaid. Het idee dat al deze mensen hun feestmuts opzetten en een liedje meezingen waarvan ze de tekst "schokkend" vinden, is absurd.

Waarschijnlijker is dat het een kleine minderheid is, oververtegenwoordigd op plaatsen als de BBC, die de feestvreugde wil bederven.


Hieronder de ongecensureerde versie van Fairytale of New York.


115 weergaven0 opmerkingen
bottom of page