top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Big Pharma bedreigde ook Belgische beleidsmakers
De censuur-campagne op sociale media was een onderdeel van de succesvolle lobby van de farmaceutische industrie om patenten te behouden - en recordwinsten te maken. Maar het gaat nog verder: in november 2022 publiceerde de Britse ngo 'The bureau of investigative journalism' een uitgebreid rapport. Daaruit bleek dat Big Pharma alle pogingen om pandemie-gerelateerde patenten en IP te delen, probeerden te dwarsbomen. Daarbij hoorden ook bedreigingen aan het adres van beleidsmakers in België, Colombia en Indonesië.


Politico publiceerde daarover het volgende verslag:


'Is dat een directe bedreiging? Ik weet het niet.' De adviseur van de Belgische premier bleef er kalm bij, toen hij vertelde over een lobbytelefoontje uit 2021, maar de inhoud van het gesprek is niet erg kalmerend.


Het bewuste telefoontje kwam van een woordvoerder van Janssen, de Belgische tak van Johnson & Johnson (J&J) die het single-shot COVID-19 vaccin heeft ontwikkeld. Volgens de adviseur waarschuwde de woordvoerder hen dat als België een radicaal voorstel van India en Zuid-Afrika bij de Wereldhandelsorganisatie zou steunen, Janssen zijn miljardeninvesteringen in onderzoek en ontwikkeling in België wel eens zou kunnen heroverwegen.


Dat radicale voorstel staat bekend als de TRIPS-ontheffing en zou het mogelijk hebben gemaakt om tijdens de pandemie af te zien van bepaalde intellectuele eigendomsrechten voor COVID-19-producten. Kortom: het opheffen van patenten dus. Tot zover het verslag van Politico.


Zelfs 'liberaal' Gwendolyn Rutten vond het vrijgeven van patenten een goed idee, tweette ze in januari 2021, waarna een golf van honende reacties volgde.Wat er ook van zij: in september 2021 laat Alexander De Croo aan vrtnws weten tegen het vrijgeven van het patentrecht te zijn. 'Dat is niet de oplossing omdat de vaccins aan Afrika en andere gebieden vaak gratis worden aangeboden door ons', vindt hij.


Coalitiepartners Vooruit en Groen zijn wel voor het vrijmaken van de patenten. In de VS wil president Joe Biden dat ook, maar de Europese Unie is er tegen. De discussie duikt her en der nog wel eens op, maar de voorstanders lijken niet veel kans te maken.


789 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page