top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Britse voormalige vice-premier Prescot: Irak-oorlog was illegaalDe ex Britse vice-premier John Prescott noemt de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 illegaal. Dat schreef hij in een brief die door the Sunday Mirror werd gepubliceerd. (de integrale brief kan je onderaan in vertaling lezen. De originele Engelstalige brief vind je hier.) In de brief schrijft hij dat hij voor de rest van zijn leven met het "rampzalige besluit" zal moeten leven.

Prescott - vice-premier toen de oorlog begon - schrijft dat hij nu met spijt en woede moet erkennen dat voormalig VN-chef Kofi Annan gelijk had toen hij zei dat de oorlog illegaal was.

Prescott haalt ook uit naar toenmalig premier Tony Blair. Diens onvoorwaardelijke steun aan de Verenigde Staten was "vernietigend". Prescott zegt dat hij nog elke dag denkt aan de Britten die hun leven lieten in Irak of gewond raakten, en aan de 175.000 Iraakse burgers die "overleden als gevolg van de doos van Pandora die wij openden door Saddam Hussein af te zetten".


De brief kwam er naar aanleiding van de onderzoekscommissie Chilcot en haar vernietigende rapport over de Britse rol in de Irak-oorlog. Chilcot concludeert dat de Britse regering destijds te snel het besluit nam om Irak binnen te vallen.

Blair zei in reactie op het rapport dat er fouten zijn gemaakt, maar dat hij nog steeds achter zijn besluit staat om Irak binnen te vallen met de VS.


Volgens deze studie stierven er meer dan 500 000 mensen in de oorlog in Irak.


Het Britse volk, Blair en de halve wereld liet zich toen door de 'weapons of mass destruction' propaganda van de VS vangen. Ongetwijfeld een les om in het achterhoofd te houden als we naar de huidige oorlog in Oekraïne kijk.