top of page

"Camera's lopen en... actie!"

Een kijkje nemen achter de schermen van een tv-programma is altijd al een leuke bezigheid. Hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij Tegenwind?


Als regisseur, producent en cameraman zei ik altijd al dat opnames meemaken meestal saai is en dat het vooral enorm lang wachten is. Maar sinds ik mee aan de wieg van Tegenwind sta, geniet ik telkens weer ongelooflijk van de opnamedagen. Na een paar voorgesprekken -soms in levenden lijve, soms online- hebben we al een idee van hoe we met een gast gaan werken: want los van de research die we al deden naar hun professionele bezigheden, willen nog meer weten: welke interesses hebben ze, wat zijn hun favoriete plekken, wat doen ze als ze niet werken? Kleine details die onze documentaires net dat meer geven. Zo zagen we ook vooraf onze eerste gast in de nieuwe Tegenwind reeks: Dr. Ir. Carla Peeters. We spraken af in Zeeland, een streek waar ze als kind vele vakanties doorbracht en mooie herinneringen over koestert. We bekeken die dag samen verschillende mogelijke filmlocaties en de week voor de opnames reed ik met de wagen en fiets nogmaals langs de verschillende plekken waar we later die week zouden opnemen. Een goede voorbereiding zorgt altijd voor een ontspannende opnamedag.


Zo ontdekten we dat een mooie locatie op het strand van Zoutelande moeilijk bereikbaar was en er een lange wandeling nodig was om er te geraken. We hoorden ook van Tim van de bio boerderij Loverendale dat de bakker op maandag begint met bakken voor de kippen op stok gaan en dat ook de koeien niet konden wachten om gemolken te worden. Alles werd in een opnameplanning gegoten en op vrijdagavond 9 oktober namen we onze productielocatie in. Vanuit Landgoed Rijckholt in Geersdijk zouden we naar de verschillende locaties rijden om dan optimaal de dagen en het daglicht te kunnen benutten.


Op onze eerste draaidag (zaterdag 10 oktober) werd er echter een grote regenbui aangekondigd en kwamen de eerste opnames al meteen in gevaar. Er werd een plan gemaakt om de wekker te zetten om 5u ’s ochtends en dat de buienradar zou beslissen hoe laat we de volgende dag zouden starten. Die nacht meldde de buienradar dat het ging regenen tot 10u in de Kalmthoutse Heide, onze eerste opnamelocatie. Een deel van de crew werd gemeld dat ze thuis later konden vertrekken. Dat ik alvast geen aandelen zal kopen van die buienradar app is duidelijk, want om 10 u stonden we met 8 personen aan de uitkijktoren in de heide te schuilen. De regen bleef met bakken uit de lucht vallen. Onze gast, Carla, ging alvast boven op de toren eens poolshoogte nemen of er een opklaring aan kwam waaien. Twee minuten later hoorden we een kleine kreet en sloeg de paniek ons om het hart. Carla was uitgegleden op een natte trap, zo haastig was ze om te melden dat ze een gat in het wolkendek had gezien. Na de eerste zorgen van Nikola, onze productie-assistente en de bezorgde vragen van de crew bleek het toch goed te gaan met haar. Ze zei dat ze de volgende dag een mooie blauwe plek ging overhouden als aandenken maar dit stond haar enthousiasme gelukkig niet in de weg.De regen was ondertussen gestopt en de eerste interviewronde kon beginnen. Daarna gingen we richting de grens waar we plots geplaagd werden door luide knallen. Die bleken niet van jagers uit de buurt te komen maar van een opstelling op de luchthaven van Woensdrecht. De luchtkanonnen moesten ervoor zorgen dat er geen vogels in motoren van vliegtuigen belanden. Een kwinkslag van Alain in beeld lostte ook dit heuvel weer op en we konden verder. Gelukkig maar want Gedeon, onze klankman, was bijna de wanhoop nabij.


Daarna reden we verder Zeeland in en maakten de wolkenpartijen ruimte voor zonneschijn. De ondergaande zon en galopperende paarden gaven ons een magisch einde van onze eerste draaidag op het strand van Zoutelande.


De tweede draaidag vertrok de crew na een kop koffie voor dag en dauw naar Loverendale, de bio boerderij die Dr. Carla Peeters ooit mee had opgestart. In het mooie ochtendlicht werd prachtige beelden gemaakt van het leven op de boerderij, waaronder het melken van de koeien en het kneden van het brood in de bakkerij. De hartelijke ontvangst op de boerderij deed ons het vroege uur van ontwaken vlug vergeten. Met een vers geplukte peer in de hand reden we naar Veere, een prachtig stadje aan het Veerse Meer: het leek wel of beland waren in het decor van de Efteling. Voor de laatste scene was er nog een stevige wandeling nodig, want we hadden gekozen voor een afgelegen strandhut op het strand van Vrouwenpolder. Met de laatste krachten en de West-Vlaamse aanmoedigingen van onze vrijwilliger Eric bereikten we onze laatste locatie voor de eindscène. Dries bleef de origineelste hoeken zoeken voor foto’s van de making-off en lag meermaals op zijn buik in het zand. Toen Cédric, onze dronepiloot, zijn laatste shot maakte, hoorde ik in mijn hoofd al de aanzet van “Dare to Love”, het nummer van Zita Swoon dat we altijd gebruiken bij de eindgeneriek. “Dare to understand”, dat zal ook nu hopelijk voor onze kijkers een betekenis krijgen, want onze gaste Dr. Ir. Carla Peeters zorgde met haar wijze woorden zeker voor inspiratie voor een betere en vooral gezondere wereld. Kijk en geniet van het mooie Zeeland. Het was fijn om er te zijn.


Mark Sanders, regisseur & cameraman Tegenwind


Vanaf vanavond 10 november voor iedereen te bekijken op www.tegenwind.tv.

Met dank aan Dries Borremans en Nikola Gies voor de mooie setfoto's.


101 weergaven0 opmerkingen
bottom of page