top of page

De betekenis van Tucker Carlson

De hele wereld geeft commentaar op en speculeert over het abrupte vertrek van voormalig Fox-commentator Tucker Carlson bij het televisienetwerk. Hoe belangrijk was en is Carlson?


Ik ken de 'inside story' niet die heeft geleid tot de beslissingen van Fox of Carlson. Carlson is wijselijk aan het nadenken over zijn toekomst, en tegen volgende week zal de nieuwsfocus ongetwijfeld verschoven zijn; het heeft dus weinig zin mijn eigen theorieën toe te voegen aan de commentaren.


De strenge, openbare waarschuwingen in maffioso-stijl van senator Charles Schumer (DN.Y.) en anderen aan de Murdochs zullen er wel voor iets tussen gezeten hebben. Er werd hen onder meer op gewezen dat ze een ‘verraderlijk spel speelden’ door Carlson’s eerste aflevering van programma’s over 6 januari uit te zenden, en dat zal wel voor enige opschudding bij het Fox management gezorgd hebben. Ik herken een politieke vergeldingsdreiging als ik er een hoor:

Wat ik nu wél wil doen, is aanstippen hoe belangrijk de stem van Tucker Carlson is geweest, in ieder geval voor uw door de wol geverfde dienaar, en old-school Liberal, met hoofdletter ‘L’.


Meneer Carlson en ik brachten het grootste deel van onze carrières door met zowat niéts op één lijn; tientallen jaren lang namen we vijandige plaatsen in op het openbare schaakbord. Hij ging er van uit dat ik de karikatuur was van de krijsende, irrationele en linkse feministe – een mening waarvoor hij intussen zo vriendelijk was zich in het openbaar te verontschuldigen – en ik van mijn kant was bereid te accepteren dat hij het lompe, seksistische, racistische, homofobe studententype was, zoals de progressieve nieuwsuitzendingen meedogenloos volhielden. Ik keek bijna nooit naar zijn show, dus mijn vooroordelen konden ongecorrigeerd floreren.


Waarom haat een bepaalde elite Tucker Carlson?


Dat gezegd zijnde, vond ik het vreemd dat iedereen om me heen in de media van de ‘liberale elite’ hem zo geweldig haatte – zoals ze president Trump haatten; maar dat ze geen concrete redenen konden geven toen ik daar op aandrong. Als mijn liberale vrienden en geliefden met hun ogen rolden en 'Tucker Carlson' uitspuugden, alsof die naam op zich al voldoende was, plaagde ik vaak: 'Wat? Waarom? Wat bracht hij bij hen teweeg?" Ik heb nooit een goed antwoord gekregen.


Dus zelfs op het hoogtepunt van zijn demonisering door links - ook toen ik zelf nog links was - behield ik een open geest. Misschien komt dat omdat ik, in beperkte mate, herken waar hij vandaan komt. We komen allebei uit vergelijkbare situaties. We zijn allebei opgegroeid in Californië in de jaren zeventig (hoewel ik zes jaar ouder ben), een Californië dat heel divers was en toch grotendeels vredig en hoopvol, vergeleken met het huidige; met redelijke kranten en fatsoenlijk openbaar onderwijs. Het was een sta