top of page

De laatste kans voor politiek Den Haag

Wat zich al lang aankondigde heeft zich nu voorgedaan. Als politiek Den Haag de uitslag goed tot zich laat doordringen weet men dat dit echt de laatste kans is om de val in het ravijn te voorkomen.


Over bubbels en polarisatie


Ook tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen was het duidelijk dat onze samenleving in de laatste jaren steeds verder gepolariseerd is. Maar ook dat men steeds meer in eigen bubbels lijkt te verkeren. Met name rondom onderwerpen als stikstof/klimaat en asielzoekers/immigratie liggen standpunten mijlenver uiteen.

Deze tabel laat dat goed zien. Het is het stemgedrag bij PS2023 afgezet tegen de mening die men heeft over de klimaatproblematiek (moet verticaal gelezen worden). De verschillen tussen de stemkeuzes zijn enorm, zoals in dit artikel verder wordt uitgelegd.


Maar ook deze tabel laat goed zien hoe groot het verschil is tussen de diverse groepen kiezers.


Het vertrouwen in het oplossend vermogen van de politiek is verder afgenomen. En mede door een verscheidenheid aan ervaringen tijdens de Coronacrisis lijken ook de tegenstellingen zich te verdiepen en lijkt het ook niet mogelijk meer te zijn een vorm van consensus te vinden hoe nu verder moet worden gegaan.

Daardoor zijn inmiddels de flanken weer meer gegroeid (met name die rechts van de VVD door het enorme resultaat van BBB). Maar ook zien we dat links van D66 de groep ook een groei doormaakt, zonder dat er een partij echt uitspringt.