top of page

De opvallendste tweets en artikels van de week

Tegenwind site-beheerder Mark Sanders speurde ook de afgelopen week de sociale en reguliere media af, op zoek naar opmerkelijke feiten en meningen.


MAANDAG


Dr. Eli David levert genoeg tweets om deze hele rubriek mee te vullen. Hij legt een mooie link naar de weigering van de VS om Djokovic aan de Amerikaanse tennistornooien laten mee te doen. De US open heeft natuurlijk een grote sponsor die ze niet mogen verliezen.


DINSDAG


  • De Vlaamse regering heeft de hele week geworsteld met het stikstofdossier. In de uitzending van de Afspraak van dinsdag werd er nochtans extra nuttige duiding gegeven. Volgens biologe Louise Fresco hebben we het onszelf allemaal aangedaan. Tot 2014 was Louise Fresco hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als vakgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief.

  • Deze uitzending was trouwens ook Liliane Schoofs opgevallen. Liliane Schoofs is wetenschapper, hoogleraar KU Leuven en docent immunologische biotechnologie. Tijdens de coronacrisis liet zij zich ook terecht kritisch uit. Ook over de stikstofcrisis heeft ze het gevoel dat er zaken niet kloppen...


  • Afgelopen week werd er meer inhoud vrijgegeven uit de Lockdown files in het VK. Christophe Lambrechts pikte er terecht deze tweet uit. Politici nemen beslissingen die niet echt in het belang zijn burgers.

WOENSDAG


Via de tweet pagina van Christophe zijn we een dag verder. In Duitsland worden al een tijdje een groot aantal journalisten betaald door de overheid. Sommige kranten linken dit naar de covid periode, maar het systeem bestond al van voor de corona crisis.

  • Woensdag was het ook internationale vrouwendag. Ook over dit thema had Liliane Schoofs een tweet. To woke or not to woke?


  • Onze columnist Steve Aernouts bracht dit bericht op Facebook. Dit krijgt alvast de hashtag #WOKE. Een vriendin van Steve, Mayke Wijnen schreef een boek gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit haar leven. Ondertussen heeft de Woke federatie ook op Facebook al snel de 'community' regels aangepast. En blijkbaar is het woord 'homo' dus ook niet meer politiek correct.

DONDERDAG


Avi Yemini, de sterreporter van Rebel news, heeft de laatste tijd al voor fantastische persmomenten gezorgd. Dit was er alvast ook eentje. Toen hij de op straat liep en een 'piece to camera' bracht, werd hij onderbroken door een voorbijganger, die we allerminst een fan kunnen noemen.

Avi Yemini doet zijn verhaal:

Een voorbijganger die mij een "F-wit" noemde, kreeg meer dan hij verwachtte toen ik besloot een beschaafde discussie met hem aan te gaan.

Ik was materiaal aan het filmen in Sydney toen de man, op weg naar zijn werk, voorbij liep en "Mr Yemini. F-Wit!".

In plaats van beledigd te zijn, liep ik achter de man aan en vroeg beleefd wat hij had gezegd.


"Maak je geen zorgen. Ik denk dat je me gehoord hebt," antwoordde hij, voordat hij verder ging ...


"Ik denk dat je een idioot bent. Dat is mijn mening. Ik ben het persoonlijk niet eens met uw politiek, en ik denk dat u gevaarlijke, schadelijke desinformatie verspreidt over bijvoorbeeld Covid-vaccins."

Hij zei dat hij geloofde dat "Covid vaccins volkomen veilig en effectief zijn" om de verspreiding van Covid te stoppen.

Toen ik erop wees dat zelfs de premier van Nieuw-Zeeland Domonic Perrottet had gezegd dat vaccins de verspreiding van Covid niet tegenhouden antwoordde hij: "Ik ben het over veel dingen oneens met Perrottet. Maar ik ben ook geen medisch wetenschapper."

Toen ik er verder op wees dat Pfizer's eigen wetenschappers nu zeggen dat er geen bewijs is dat vaccins de overdracht tegenhouden, hield hij vol dat ze het mis hadden.


"Letterlijk niemand zegt dat (vaccins stoppen de verspreiding) behalve jij," vertelde ik hem. Van ons tweeën ben jij degene die verkeerde informatie verspreidt en toch vind je het oké om 'f-wit' tegen me te schreeuwen!"

Maar het mooiste was toen ik hem vroeg hoeveel vaccinaties hij had gehad.

Hij zei dat hij drie inentingen had gehad, maar dat hij de vierde had uitgesteld omdat "het op dit moment een lage prioriteit heeft".


"Ik accepteer wel ... dat Covid tegenwoordig dichter bij een griepje staat dan vroeger," zei hij. Deze man noemde me dus een idioot en beschuldigde me van het verspreiden van verkeerde informatie, terwijl hij degene was die politici en wetenschappers tegensprak, terwijl hij tegelijkertijd toegaf dat het virus niet zo erg was dat hij zelfs niet meer de moeite zou nemen om nog een injectie te halen.


Toen ik hem vroeg of hij dat onredelijk vond, antwoordde hij "Ik denk het niet", alvorens weg te lopen.


Je kan de volledige scene bekijken als je op foto klikt.


  • Op donderdag gooide ook gouverneur Ron DeSantis alles in de strijd om tennisster Djokovic een handje te helpen. Bij het publiceren van dit artikel had hij nog geen reactie van Biden.

  • Robert F. Kennedy Jr stelt dit in een tweet: Warren Buffett en Bill Gates verdienen aan de obesitasepidemie bij kinderen. Warren Buffett's verticaal geïntegreerde investeringen in de productie van hoge fructose maïssiroop - een belangrijk ingrediënt in sterk bewerkte voedingsmiddelen en een oorzaak van obesitas bij kinderen - levert hemzelf en Bill Gates enorme winsten op. Lees het volledige verhaal door op de foto te klikken...

VRIJDAG


De Waalse krant Le Soir bracht een artikel over de merkwaardige donaties van farmaceutische bedrijven aan Sciensano. Sciensano is een openbare instelling met rechtspersoonlijkheid, opgericht door de wet van 25 februari 2018 tot oprichting van Sciensano. Sciensano vervult opdrachten inzake volks- en diergezondheid. Sciensano is erkend als onderzoeksinstelling door het Federaal Wetenschapsbeleid en kan wetenschappelijk visum afgeven.

En toch ontvangt Sciensano 25.000 subsidie van Pfizer en 34.000 sponsoring van MSD, waarom ontving dit instituut privé geld in de crisis?


Ter informatie, wie of wat is MSD?


MSD in Nederland: het grootste en meest veelzijdige geneesmiddelenbedrijf


Als Nederlands geneesmiddelenbedrijf staan we midden in de samenleving. We zijn niet alleen een belangrijke en goede werkgever, maar door onze innovatie- en productiekracht zijn we ook een economische speler van formaat. Lokaal, nationaal en internationaal.

Vanuit Nederland hebben we wereldwijde impact met onze biofarmaceutische innovaties. Ontwikkelen, klinisch onderzoek doen, produceren en verpakken. Dat gebeurt allemaal hier. En vervolgens exporteren we onze geneesmiddelen naar meer dan 140 landen. Daarin zijn we uniek en daar zijn we trots op.


Lees het volledige verhaal door op de foto te klikken.


  • Eén van onze huiscolumnisten Dirk Theuns had deze week groot nieuws. Hij brengt binnenkort een boek uit. "Ik vind je leuk" wordt een verzameling van zijn wilde social media avonturen, zo omschrijft hij zelf zijn boek. Benieuwd of er verhalen instaan over eieren en olifanten?


  • De week afsluiten doen je best met humor. Gelukkig kunnen we daarvoor rekenen op de CEO van Twitter, Elon Musk.


Tot volgende week!

318 weergaven0 opmerkingen
bottom of page