top of page
  • Foto van schrijverRedactie

De spreekwoordelijke ketting rond de nek van Mattias Desmet blijft social media beroeren.

We wisten al een tijdje dat Ugent plannen had om Prof. Dr. Mattias Desmet sancties te gaan opleggen. Zelf schrijft Mattias Desmet ook nog een uitgebreide reactie bij tegenwindtv. Hieronder vindt u alvast de link naar zijn substack met de Engelstalige versie. Onderaan nog een link van Maurice de Hond.


Mattias Desmet:

"Beste allen,

zoals jullie weten heb ik als basisprincipe om niet te reageren op kritieken die vooral door donkere en destructieve emoties gedreven worden. Het is te zeggen: ik antwoord wel, maar alleen met de stilte. Daar heb ik vroeger al eens een FB-post aan gewijd.

Ik heb nu een uitzondering gemaakt. En ik had daar een goede reden voor. Het proces dat tegen me gevoerd werd en dat uiteindelijk leidde tot het verbieden van mijn boek in mijn colleges Cultuur- en Maatschappijkritiek leunde zwaar op de kritieken van een zekere professor Nassir Ghaemi.


Professor Ghaemi beschuldigde mij en mijn boek van zowat alle intellectuele fouten en overtredingen die men kan maken. Ik heb de voorbije weken elk van zijn kritieken geselecteerd die gaan over iets dat enigszins concreet en objectief aanwijsbaar is in mijn boek. Ik heb deze kritieken vervolgens grondig geanalyseerd en becommentarieerd.


Wie wil weten hoeveel van deze kritieken er daarna nog overeind bleven kan dit Substack-essay lezen. En ik spreek niet over vage beschouwingen van de betreffende kritieken; ik spreek over weerleggingen die weinig aan twijfel overlaten.

Mij leert het in elk geval iets: het is doorgaans de juiste keuze om niet op al te emotionele en destructieve kritieken te reageren. Je verliest er veel tijd mee, zonder dat het je veel zinnigs bijleert. Behalve in dit geval dat het je leert op welke schrale gronden een proces omtrent een boek en een professor gevoerd worden.

Het essay is geschreven in het Engels, maar later deze week verschijnt er normaal ook nog een Nederlandse versie van.

Ik sluit af met te zeggen dat het me werkelijk ontroert om zoveel steunberichten te ontvangen, van mensen die al lang samen met mij een kritische stem laten klinken, maar zeker ook van mensen die een andere mening hebben maar toch laten weten dat ze het fundamenteel oneens zijn met de manier waarop men nu probeert mijn stem te smoren. Ik kan iedereen gerust stellen: mijn stem zal rustig blijven klinken. "


Klik hier naar de substack waar je de Engelstalige versie van zijn betoog.


Maurice de Hond noemt het een moderne boekverbranding. Klik hier naar het artikel op Maurice.nl.


Gelukkig is er ook nog humor en kan Mattias Desmet er zelf mee lachen.

Mattias Desmet: "Kamagurka heeft mijn ochtend vrolijk gemaakt. Ik moet er om de tien minuten zachtjes om lachen. We zitten niet zozeer in een terrorismecrisis, een klimaatcrisis, een bankencrisis, of een coronacrisis - het is de waarheid die in een crisis zit. En het is een geboortecrisis."1.353 weergaven1 opmerking

1 Comment


Wat moet het uitputtend zijn om je dag in, dag uit, zowel professioneel als emotioneel hier doorheen te werken. Zoiets kruipt niet in de koude kleren. Respect voor zoveel vastberadenheid en nog veel goede moed, professor!

Like
bottom of page