top of page

De Twitter files die werden verwijderd voor de presidentsverkiezingen omdat ze Biden konden schaden

Bijgewerkt op: 5 dec. 2022

Elon Musk - in samenwerking werkte met de onafhankelijke journalist

- heeft gisteren een deel van de "Twitter Files" gepubliceerd. Die files leggen bloot hoe Twitter op eenvoudige vraag van het Team Biden onwenselijke Twitter uitingen censureerde die de latere president Biden in opspraak konden brengen. Dat culmineerde uiteindelijk in het volledig censureren van elke tweet over de inhoud van de Hunter Biden laptop, die zowel de zoon van Biden als Biden zelf in een lastig parket zouden brengen in aanloop naar de verkiezingen waar Donald Trump zijn tegenstander was.

Hieronder het verslag van journalist Matt Taibbi, dat hij -noblesse oblige- in stukjes op Twitter postte.

1. Thread: DE TWITTER BESTANDEN


2. Wat u nu gaat lezen is de eerste aflevering in een serie, gebaseerd op duizenden interne documenten verkregen door bronnen bij Twitter.


3. De "Twitter Files" vertellen een ongelooflijk verhaal van binnenuit één van 's werelds grootste en meest invloedrijke sociale media platformen. Het is een Frankensteiniaans verhaal van een door mensen gebouwd mechanisme dat uit de controle van zijn ontwerper is gegroeid.

4. Twitter was in zijn conceptie een briljant instrument om onmiddellijke massacommunicatie mogelijk te maken, waardoor voor het eerst een echte wereldwijde real-time conversatie mogelijk werd.


5. In een vroeg stadium maakte Twitter zijn mission statement meer dan waar: het gaf mensen "de kracht om ideeën en informatie onmiddellijk en zonder barrières te creëren en te delen".


6. Naarmate de tijd vorderde, werd het bedrijf echter langzaam gedwongen die barrières toe te voegen. Sommige van de eerste instrumenten voor het controleren van spraak werden ontworpen om spam en financiële fraudeurs te bestrijden.


7. Langzaamaan begonnen de medewerkers en leidinggevenden van Twitter meer en meer toepassingen te vinden voor deze tools. Buitenstaanders begonnen het bedrijf te verzoeken om ook spraak te manipuleren: eerst een beetje, toen vaker, toen constant.

8. Tegen 2020 waren verzoeken van verbonden actoren om tweets te verwijderen routine. De ene leidinggevende zou een andere schrijven: "Meer te herzien van het Biden team." Het antwoord zou terugkomen: "Afgehandeld."9. Beroemdheden en onbekenden kunnen worden verwijderd of herzien in opdracht van een politieke partij: