top of page

Deze mijn haalt het koper gratis uit de grond

Freeport-McMoRan produceerde in het eerste kwartaal 4,4% minder koper dan een jaar geleden. Freeport is eigenaar van de Grasberg-mijn in Indonesië, en dat is één van de grotere kopermijnen in de wereld.


De grootste kopermijn ligt in Chili en heet Escondida. Deze mijn is voor 57% eigendom van BHP en deze laatste gaf deze week aan dat de productie voor dit jaar 3% tot 10% lager zal uitvallen dan gedacht! Escondida is zo groot dat het meer koper kan produceren dan de op één na en op twee na grootste mijnen samen.

Escondida is a freak of nature en op z’n eentje verantwoordelijk voor 5% van de wereldwijde koperproductie. De mijn werd ontdekt in 1990 en ging het jaar nadien al in productie!


Volgens Mckinsey & Co zou de vraag naar koper door de energietransitie stijgen naar 36,6 miljoen metric ton in 2031. Dat is zo maar eventjes 11,3 miljoen metric ton méér dan vandaag. Om aan die vraag te voldoen, hebben we dus tegen 2031 (dat is over minder dan 9 jaar) elf nieuwe mijnen met de omvang van Escondida nodig. ELF!

En dan moeten we die mijnen niet alleen nog ontdekken, maar ook tegen die tijd vergund en operationeel krijgen.

Het is niet dat er de voorbije 30 jaar niet gezocht werd naar nieuwe kopermijnen en met Oyu Tolgoi (Mongolië), Las Bambas (Peru), Cobre Panamá (Panama) en Kamoa-Kakula (Congo) werden er een aantal mooie vondsten gedaan. Maar geen enkele van deze mijnen komt qua productiepotentieel nog maar in de buurt van Escondida!

En we hebben de komende jaren niet één Escondida nodig maar elf.


We hebben geen schijn van kans om aan de toekomstige vraag naar koper te voldoen.

Koperanalist Robert Edwards van RCU voorspelde in The Wall Street Journal dat de koperprijs naar minstens $15.000 per metric ton moet stijgen voordat het weer voldoende rendabel wordt om nieuwe mijnen in productie te brengen.


Eén van de grotere winnaars van de komende rush op koper, is volgens mij een mijn in Ecuador. Deze mijn beschikt over alle nodige vergunningen en zou relatief snel in productie gebracht kunnen worden om te profiteren van de stijgende koperprijzen.

En het bijzondere is dat deze mijn het koper gratis uit de grond kan halen!

Dat gaat gemiddeld om 132.000 metric ton koper per jaar en op de piek van de productie zelfs om 210.000 metric ton.


Aan een verwachte koperprijs van $15.000 betekent dat ruwweg $2 tot $3 miljard aan potentiële winsten. Gewaardeerd aan een redelijke K/W van 10 geeft dat een waardering van $20 tot $30 miljard! Dat is 30 tot 40 keer meer dan de huidige waardering van dit project op de beurs.



Maarten Verheyen is auteur van het boek "Het Eindspel van ons Financieel Systeem".

Je kan dit boek gratis downloaden via