top of page

Dr. Carla Peeters: "Het immuunsysteem zit ook in je brein"


De laatste decennia wordt steeds meer bekend over de interactie tussen het immuunsysteem en het brein. Veranderingen in het microbioom en/of ontstekingen in de darmen, het belangrijkste onderdeel van het immuunsysteem, kunnen gerelateerd zijn aan symptomen van depressie, ADHD, autisme, Alzheimer en dergelijke.


Inmiddels blijkt het immuunsysteem zich ook in het brein te bevinden. Anderzijds heeft het brein mogelijk een controlerende invloed op hoe ziek we worden en hoe snel we beter worden.


Een blijvend litteken


Niet een virus maar een verzwakt immuunsysteem is de grootste bedreiging van de volksgezondheid schreef dr Carla Peeters in september 2021 in HP De Tijd. Zij waarschuwde voor de lange termijneffecten van langdurige stress, angst, lockdowns en overige maatregelen die het immuunsysteem kunnen aantasten. Inmiddels blijkt uit vele internationale onderzoeken dat in alle leeftijdsgroepen meer mensen overlijden dan voor de pandemie. Een recent rapport van ING toont dat het ziekteverzuim, vooral psychische klachten, tijdens de pandemie hoger is geworden dan 20 jaar geleden, en de 18 miljard euro aan kosten overstijgt.


Het OECD Health at a glance; Europe 2022 rapport, signaleert een verdubbeling van depressie onder jongeren tijdens de pandemie, die nu tweemaal zo hoog is dan bij ouderen. Het aantal gebruikers van ritaline is significant toegenomen. Ook jong dementie stijgt. Kinderen en jongeren zijn minder actief en hebben tijdens de pandemie slechtere eetgewoonten ontwikkeld waardoor overgewicht en obesitas zijn toegenomen. Deze enorme stijging heeft een grote impact op de samenleving. Niet aan iedereen kan tijdig zorg geleverd worden. Zonder verandering van perspectief kan de pandemie een blijvend litteken worden, zelfs over generaties heen.


Het tweede brein


Vele wetenschappers zien hersenen als integraal onderdeel van het lichaam waarin hersenen en het immuunsysteem in constante interactie zijn met elkaar. Immunologische cellen vervullen een belangrijke rol in het bewaken van de hersenfunctie. Zo blijkt uit onderzoek dat darmontsteking kan leiden tot veranderde emoties en emoties kunnen leiden tot diarree of verstopping. Miljarden bacteriën in de darmen (ook wel het tweede brein genoemd) hebben effect op het functioneren van de hersenen en kunnen gelinkt worden aan tal van ziekten zoals depressie, autisme, burn-out en Alzheimer.


Het huidige zorgsysteem legt die verbinding nog niet. Er wordt gefocust op een ‘one size fits all’ benadering door een protocollaire aanpak en het voorschrijven van medicijnen die de oorzaak niet wegnemen, waarbij velen bijwerkingen ervaren met soms zelfs dodelijke gevolgen.


Op 22 maart 2023 nodigt Carla Peeters je uit om een lezing te volgen over dit thema in "Op Hodenpijl" -Schipluiden. In deze lezing wordt je aan de hand van literatuur en voorbeelden uitgenodigd tot een ander perspectief op het herstel van het functioneren van de hersenen.In deze lezing verkrijgt u inzichten hoe psychische problemen vanuit een integraal beeld van lichaam en geest mogelijke oplossingen kan bieden.


Voor meer info kan je hier terecht: https://ophodenpijl.nl/evenement/carla-peeters/


405 weergaven0 opmerkingen
bottom of page