top of page

Dramamodellen zijn het nieuwe goud.

Ooit was er een tijd dat wetenschappers vreemde snuiters waren die hun obsessie voor kennis en waarheid niet konden bedwingen, en ondanks dat ze er nauwelijks iets mee verdienden, brachten ze jaren door op zolderkamers om de geheimen van het bestaan te doorgronden. Tot er een nieuw verdienmodel werd uitgevonden dat de naam ‘patent’ droeg. Dat moet zo ergens in de jaren zeventig gebeurd zijn.


Ineens kon je iets bedenken en generaties lang fortuinen verdienen met die uitvinding. Zoals het leven ons al eeuwen toont, is geld (helaas) voor vele mensen het ultieme doel in hun bestaan.


Ik heb veel geld, dus ik besta. Ik heb macht, dus ik besta.

Waar geld is, komt corruptie. Deze stelling kan onwaar zijn, maar daar zou ik mijn centen zeker niet op inzetten. Waar een mens toe in staat is om zichzelf te verrijken, grenst aan het ongelooflijke. Ultiem gezien zijn er -tig voorbeelden van pharma bedrijven die decennia lang spullen op de markt brachten die mensen het leven kostten. Dit kon hun, helaas, niets schelen. De mens die stierf was niet meer dan een dossiernummer dat lag te verkommeren tussen vele andere dossiernummers.


Om nu telkenmale jaren onderzoek te doen alvorens de miljoenen binnenstromen, is voor vele bedrijven niet meer van deze tijd. Daarom vond men sinds een tweetal decennia iets nieuws uit.


De modellen


Modellen worden besteld bij wetenschappers. Ze tonen nooit de wetenschappelijke evidentie op basis van wat zich manifesteert. Nee, dat niet, wat tonen ze dan wel? Ze tonen wat

er ooit zoal allemaal zou kunnen gebeuren. Een soort van toekomstvoorspellerij voor de grootverdieners als het ware.


Als je op korte termijn veel geld wilt verdienen, dan doe je het volgende:

je bestelt studies bij wetenschappers, liefst van een universiteit - daar zitten ze te smeken om wat armzielige euro’s. Het is te zeggen, 'studies' is de officiële naam. In wezen gaat het om voorspellingen. Nu, hoe dramatischer die voorspellingen zijn, hoe meer geld er binnengehaald wordt. Een bijkomende bonus is dat het ego van de pseudowetenschapper nog feller kan schijnen, want dan kunnen deze heren en dames hun armetierige identiteit opkrikken als zelfverklaarde redders.


Zij zullen de wereld redden van de ondergang. Zolang het vele geld maar blijft binnenstromen.

Want dat doet het. Nu overheden nauwelijks nog bevolkt worden door intelligente mensen, is het hek helemaal van de dam. Stuur hen grafieken waar veel rode cijfers in staan, maak conclusies met angstaanjagende doembeelden, en wacht met open armen tot de vele miljoenen gestort worden.


Dramagrafieken zijn een nieuw businessmodel.