top of page

Een bizarre video: Dr. John Campbell gaat basketballen

Een absurdistische video van Dr. Campbell vormt op een bijzondere wijze een aanklacht tegen de manier waarop tegenwoordig met onwelgevallige informatie wordt omgegaan.


De dagelijkse video’s van Dr Campbell zijn de afgelopen drie jaar ongelooflijk sterk en steeds onderbouwd


De Engelse Dokter John Campbell publiceert al lang dagelijks video’s waar hij ontwikkelingen bespreekt op het vlak van de gezondheidszorg. Het zijn doorgaans simpele, relatief korte toegankelijke video’s. Hij heeft op zijn kanaal 2.3 miljoen abonnees en ondertussen al meer dan 2200 video’s geplaatst.


Vanaf de start van de Covidcrisis behandelde hij de relevante onderwerpen. Dat was eerder een uitleg van wat zich aan het afspelen was, dan een kritische opstelling. Maar vanuit zijn aanpak, zijn kennis en zijn oprechtheid waren het vaak interessante video’s. Bij de start van de vaccinatiecampagne volgde hij ook de lijn van de overheid. Het enige punt waar hij kritisch over was, ging over het niet aspireren bij het vaccineren. Dat is de techniek om te voorkomen dat het vaccin in de bloedbaan terecht kon komen. Dat was de standaard aanpak bij vaccinaties in het verleden, maar dat werd in veel landen niet meer toegepast bij het vaccineren tegen Covid-19. Vermoedelijk omdat het aspireren wat langer duurt en wat meer training nodig heeft.


Wel gaf hij al aan dat hij zich verbaasde omdat processen en procedures, die normaal in de gezondheidszorg werden toegepast, nu werden overgeslagen. Dit is zijn complete overzicht van zijn video’s en als je die doorbladert zie je de ontwikkeling in zijn denken en de keuzes die hij maakt.


De omslag in de aanpak van Campbell


De omslag kwam ergens eind 2021. Toen was er op veel plekken sprake van oversterfte en werd er door de autoriteiten niets mee gedaan. Je zag de verbazing in zijn gezichtsuitdrukking en hoorde de verontwaardiging in zijn stem.

Dat was blijkbaar ook het moment dat hij vanuit de autoriteiten (en YouTube ?) bezwaren begon te horen over de inhoud van zijn video’s. Maar daar trok hij zich duidelijk niets van aan. Hij ging deskundigen interviewen die ook allerlei vraagtekens plaatsten bij de onderwerpen die hij besprak.