top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Eerste cijfers van 2022 van de oversterfte in Nieuw-Zeeland zijn alarmerend

De oversterfte cijfers voor Nieuw Zeeland van 2022 gegevens zijn bekend. En ze zien er slecht uit. Heel slecht.


De gegevens zijn pas een dag geleden gedropt, maar hier toch al de eerste bedenkingen. (bron: Aussie17 substack)


De bovenstaande grafiek toont het aantal COVID-19-doden volgens leeftijd en vaccinatiestatus - de rode balk toont de COVID-doden van mensen die een booster kregen.


Aangezien 72% van de bevolking een booster kreeg, is het tegenargument dat de meerderheid geboosterd is en dat daarom het aantal sterfgevallen hoger is (de zogenaamde: base rate fallacy). Dit is een screenshot van de officiële overheidssite.Als we kijken naar de data van de sterfte door alle oorzaken per 100K van elke vaccinatiestatus, zien we dat de blauwe balk (mensen met een booster) vanaf maart 2022 begon te overtreffen. In de laatste zes maanden van 2022 stierven patiënten met een booster bijna vier keer in vergelijking met de ongevaccineerden en volledig gevaccineerden.


Bron (@Bronwyn_Meikle) die de gegevens opvroeg via Official Information Act verzoek. Deze werden niet officieel gepubliceerd in Stats NZ.Hieronder het antwoord van de overheid op de vraag naar gegevens in het kader van de Official Information Act.De Booster-campagne in Nieuw-Zeeland begon officieel op 6 oktober 2021 en piekte rond begin maart 2022. We zien vanaf dan ook een toenemend aantal Booster-doden.Het totale aantal doden is in 2022 met 10,5% gestegen.


Dit is de grootste sprong ooit in de afgelopen tien jaar.


Wat is er gebeurd?

Tijdens het ergste jaar van de pandemie, toen we het levensreddende vaccin niet hadden, daalde het aantal sterfgevallen met 5,1%.


Er zijn enkele kleine verschillen in het totale aantal sterfgevallen, 38.652 vs 38.574, wat neerkomt op 10,3% in plaats van 10,5%. Eén uit de ruwe gegevensbron en één uit het gepubliceerde verslag. Er zijn altijd wat kleine verschillen wanneer de gegevens vers uit de oven komen.


Er zullen de komende dagen meer analyses en inzichten naar boven komen. We verwachten ook gegevens uit Australië en Singapore. Kortom: er zijn wellicht nieuwe, voortschrijdende inzichten te verwachten rond het 'levensreddende' vaccin.

518 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page