Eigentijds personeelsbeleid of doorgeslagen marketing?
Op de bolcom website staat de volgende tekst:
"Bol.com biedt medewerkers die in gendertransitie zijn of de wens hebben om in transitie te gaan 33 weken betaald verlof met behoud van salaris. Daarnaast bevat het nieuwe beleid praktische tips voor collega’s en managers om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Transgender is een brede term voor mensen wier genderidentiteit en/of expressie niet overeenkomt met hun biologische geslacht. Transgenderidentiteit kan zich in verschillende maten uiten. In Nederland heeft 1 op de 20 mensen het gevoel dat hun geslacht niet bij hun identiteit past. Sommigen van hen kiezen ervoor om lichamelijk te veranderen, zodat hun geslacht overeenkomt met hun gevoel van identiteit.
Bol.com wil zich inzetten voor een diverse en inclusieve maatschappij. Dat start bij bewustwording en beleid bij en voor eigen medewerkers. Naast het transitieverlof maakt bol.com bijvoorbeeld gebruik van recruitmentbureaus die gespecialiseerd zijn in bi-cultureel talent, wordt er in de gaten gehouden dat er geen gender-pay gap kan ontstaan en is er oog voor neurodiversiteit (bijvoorbeeld ADHD, dyscalculie, dyslexie, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid)."
Einde citaat. Zie; https://lnkd.in/e9rZsCgT Ter vergelijking: betaald ouderschapsverlof is maximaal 9 weken tegen 70% van het loon.
In de bedrijven waar ik verantwoordelijk was, heb ik altijd toegezien op gelijke behandeling van mannen en vrouwen, maar zeker ook medewerkers met een andere "genderidentiteit". Ik had, en heb, een zwak voor hoogsensitieve en hoogbegaafde mensen.
Nooit eraan gedacht om het formeel te benoemen, er een half jaarsalaris aan te hangen, of naar de markt in te zetten in de vorm van PR. In het jaar 1927 werd er ook niet zo expliciet over gedaan getuige onderstaande foto van een toneelgezelschap uit die tijd.
Stel je voor dat 1 op de 20 werknemers gebruik maakt van deze bolle regeling.
Zal het publiekelijk afficheren van dit "eigentijds" personeelsbeleid een bijdrage aan meer klanten leveren? Wat denken jullie ? Ik ben benieuwd.
Je vindt ook deze interessante artikels van de auteur Twan Houben terug op zijn LinkedIn pagina. Hij zal in de toekomst als extra nog meer diepgaande dossiers brengen, waar hij zijn kritische visie onderbouwd zal meegeven.