top of page
  • Foto van schrijverjvwing

Elon Musk vs BBC: 1-0

Geen van onze officiële persdiensten of institutionele nieuwsdiensten hebben nog journalisten en onderzoeksjournalisten, die naam waardig. Het zijn kantoorklerken die vanachter hun bureautje berichtjes kopiëren en plakken in een content management system. Als ware het ‘nieuws’.


Het is de wereld op zijn kop. En dat is meteen ook de bestaansreden voor een medium als Tegenwind. Dit soort media-initiatieven zijn essentiëler dan ooit te voren voor de intellectuele en inhoudelijke hygiëne van onze samenleving. Wie naar de toonaard, de insteek, de logica en de vraagstelling van onze journalisten luistert, ontdekt meteen dat deze garde en generatie aan journalisten alle dossierkennis en iedere voeling met de realiteit heeft verloren. Ze opereren vanuit een echokamer, van waaruit voorgekauwde stukjes worden ge-copy-paste als ware ze ‘nieuwsfeiten’. En het gaat van kwaad naar erger. Met de dag daalt het niveau en bereikt de desinformatie nieuwe hoogtepunten die een normaal mens een week geleden nog voor onmogelijk hield. De voorbeelden zijn onuitputtelijk.


Zowat 90% van alles wat ons als ‘nieuws’ wordt voorgeschoteld, ontspruit uit de ‘war rooms’ van slechts een handvol persagentschappen. Dat zijn AP, AFP, Reuters en DW. Zij redigeren het officiële narratief waarbij onze ‘nieuwsdiensten’ en kranten als megafoon fungeren waarmee de officiële verhaallijn wordt versterkt en herhaald, en herhaald, en herhaald. Tegelijk wordt ieder ander geluid onderdrukt, gemarginaliseerd, verdacht gemaakt en gecensureerd.


Zoals die main stream media het zelf zou verwoorden, "dat is zeer gevaarlijk voor onze democratie."

Een gênant interview


Het desastreuze interview waarmee BBC-journalist James Clayton zichzelf op 13 april 2023 liet fileren, illustreert wat er gebeurt wanneer iemand zich van gewichtsklasse en ‘pay grade’ vergist. Het was bij momenten pijnlijk en gênant. Alsof je machteloos toekeek hoe Mike Tyson met één upper cut een jeugdspelertje uit 3e provinciale knock-out mepte.

Met dit interview wilde de BBC deze luis in de pels, deze demagoog en megalomaan voorgoed ontmaskeren en in zijn blootje zetten. Dat verliep anders dan gepland. Het interview draaide uit op een volstrekt fiasco voor de main stream media. In plaats van Musk’s intenties verdacht te maken, als zou hij met Twitter misinformatie als een keurmerk in de markt willen zetten, werd het voor iedere toehoorder glashelder welke dreiging er werkelijk uitgaat van het mediabedrijf dat Elon Musk in gedachten heeft.


“Wat ik met Twitter wil bewerkstelligen”, zegt Musk, “is dat de gewone burger beslist welke de onderwerpen zijn waarover wordt bericht en dat het niet langer de media is die het onderwerp en het narratief bepaalt.”
“… over time, if twitter is the best source of truth, it will succeed, and if we’re not the best source of truth, we will fail.”

Het interview ging reeds bij aanvang de foute kant op. Na enkele minuten van prietpraat, snuffelen en aftoetsen, meende James Clayton dat het moment was aangebroken om de fluwelen handschoenen uit te trekken. Onbedachtzaam lanceerde hij de stelling dat de hoeveelheid misinformatie op Twitter groter is dan ooit tevoren, nu Elon Musk heeft gesnoeid in de bezetting van afdelingen die toezien op misinformatie. Wanneer Clayton werd gevraagd één enkel voorbeeld te geven van zulke misinformatie, moest de interviewer toegeven dat hij eigenlijk niet langer een echte Twitter-gebruiker is en daarom het antwoord schuldig moet blijven.

Pijnlijk. Dat wel, maar geen nood, dan tapt James Clayton uit een ander vaatje en vuurt de vraag af: “Covid-misinformatie. U wijzigde huisregels rond covid-misinformatie…”. Het antwoord van Elon Musk? Lees mee,


“Amazing! Has BBC changed its covid misinformation? Does the BBC hold itself at all responsible for misinformation regarding masking and side effects of vaccinations? And not reporting on that at all?”

Desinformatie


Halverwege het interview geeft Elon Musk te kennen hoeveel meer waarde hij toekent aan het beoordelingsvermogen en aan het gezond verstand van de gemiddelde burger, meer dan aan de kaduke verklaringsmodellen die de main stream media hanteren om de meest essentiële vragen vooral niet te hoeven beantwoorden.

Omstreeks minuut 35’50” verwoordt hij die gedachte als volgt, “The media are a driver of misinformation, much more than the media would like to admit that they are… Who knows best? The average citizen or the journalist? I think in a lot of cases it is the average citizen who knows more than the journalist.”

Ogenblikken later waagt de BBC-journalist zich aan het verdienmodel van Twitter en aan de ‘paid verification’ die Elon Musk invoert waarmee de authenticiteit van de nieuwsbron wordt gegarandeerd.


“what we’re trying to achieve with paid verification”, zegt Elon Musk, “is to massively raise the cost of misinformation and bots in general. My prediction is that any social media company that does not insist on paid verification, will simply be overwhelmed by advanced AI bots.”, waarop James Clayton ontbreekt en de vraag stelt, “Is dat wat u wil? Dat grote nieuwsagentschappen op Twitter worden overspoeld door bots?” Het antwoord hierop van Elon Musk is haast de essentie van dit interview, “Neen, paid verification garandeert nét dat dit wordt vermeden. What we’re not going to do is say there is some anointed class of journalists who are the special ones and get to tell everyone what they should think.”


Elon Musk - like him of hate him, is een speciaal geval. Zijn bijzonder hoge intelligentie en onverschrokkenheid staan niet ter discussie. Waar Twitter naartoe gaat, welke rol het platform zichzelf zal toebedelen in het felbevochten en geconsolideerde medialandschap, dat is nog niet voor iedereen duidelijk. Wat wél steeds duidelijker wordt, is dat de grote institutionele spelers nerveus worden bij de hoeveelheid aan vrije meningsuiting en echt nieuws die Elon Musk denkt te willen toelaten en verspreiden.


Niemand vertolkt die nervositeit en angst beter dan nieuws-anker Mika Brzezinski (de dochter van Zbigniew Brzezinski) met de woorden die ze live op MSNBC uitsprak in volle campagne om het presidentschap in 2016, "....door te wijzen op de werkloosheid en op de verergerende economische situatie, bestaat het gevaar dat Donald Trump bepaalt wat mensen gaan denken, en dat is onze taak.”


Laten we niet alleen Mika Brzezinski, maar ook iemand als Elon Musk op zijn woord geloven en hem binnen afzienbare tijd op diezelfde woorden afrekenen,

“Als Twitter de meest betrouwbare en bron van waarheidsgetrouwe informatie wordt, dan zal het slagen.

Wordt het dat niet, dan zal het falen.”

Joachim Van Wing is een ondernemer die bewust in de samenleving staat en leeft. Door zijn passie en interesse in de wereldeconomie heeft hij door de jaren heen een grote kennis verzameld die hij graag gebruikt om artikels te brengen op Tegenwind.tv. Je kan hem ook volgen en lezen op zijn substack.


529 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page