top of page

Er gaan weer banken failliet in de VS. Startschot voor een economische depressie?

Afgelopen week zijn er in de VS drie banken omgevallen. De grootste daarvan - Silicon Valley Bank (SVB) - staat op plaats 16 van de ca. 5.000 banken die de VS kent. Het balanstotaal is USD 211 miljard. Ook Signature Bank viel gisteren om. Deze in New York gevestigde bank is met USD 110 miljard de helft van SVB, maar heeft veel onrust veroorzaakt in New York, het financiële hart van de VS.


Klanten van de Silicon Valley Bank haalden op 9 maart jl. maar liefst 42 miljard dollar van hun rekeningen. Dat is 4,2 miljard dollar per uur, of meer dan 1 miljoen dollar per seconde, tien uur lang. Geen enkele bank kan zoiets overleven zonder steun van de centrale bank.


Interessant is dus de reactie van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) op deze ontwikkelingen. Tijdens de crisis van 2008 werden banken gered met belastinggeld van de burgers. Nu gaf de FED gisteren deze verklaring uit; https://lnkd.in/e_svTZEf waarin het de aandeelhouders van de gefailleerde banken laat opdraaien voor de problemen. Daarnaast heeft de FED besloten om alle banktegoeden bij beide banken te garanderen. Dat is bijzonder omdat de basis depositogarantie tot USD 250.000,- gaat (in de EU is dat slechts 100.000 Euro).


De FED garandeert dus ook alles boven die grens van 250K per bankrekening, waarbij de lasten over de aandeelhouders worden verdeeld. Nu is het de vraag of dat genoeg is. Vermoedelijk is het totaal aan deposito's aanmerkelijk hoger dan het aandeelhoudersvermogen in de bank. In dat geval draait de Amerikaanse belastingbetaler toch weer voor het verschil op.


De FED zegt de actie van gisteren te nemen om "besmetting over het hele bankensysteem te voorkomen". Mooi, maar de vraag blijft hoe lang dat goed gaat.


Hoeveel banken gaan er de komende weken kopje onder? En wat gaan we de komende maanden in het Eurogebied meemaken?

Reeds in 2019 was bijvoorbeeld 21% van de Italiaanse bedrijven al niet meer in staat om aan haar financiele verplichtingen te voldoen. Deze "zombiebedrijven" zijn tot op heden overeind gehouden met steeds lagere rentes en door de ECB bijgedrukt geld. Zeker ten tijde van de pandemie. Nu het bijdrukken is gestopt en de rentes omhoog moeten, zullen deze bedrijven alsnog het loodje gaan leggen.


Aandelenbeurzen gaan onderuit en edelmetalen worden snel veel duurder. We gaan nu de hoge prijs betalen voor de crisis van 2008. Een crisis die tot dusver werd versluierd door bijdrukken van geld en 0% rente. Dat werkt niet meer bij de huidige inflatie.


Bereid je voor op onrustige tijden.


Ik kan dit ook lezen op de LinkedIn pagina van Twan Houben.

304 weergaven1 opmerking

1 Comment


Peter Braet
Peter Braet
Mar 15, 2023

Net gelezen: Credit Suisse is vijf keer groter dan Lehman Brothers.

https://businessam.be/europese-banken-in-vrije-val-op-de-beurs-credit-suisse-verliest-ruim-20-procent/

Here we go again en deze keer kan een 1929 scenario niet vermeden worden door de staten ervoor te laten opdraaien en uit lucht geld te toveren dat er niet is.

Like
bottom of page