top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Europa staat voor 'kankerepidemie'Deskundigen hebben gewaarschuwd dat Europa voor een "kankerepidemie" staat, tenzij er dringend actie wordt ondernomen om de behandeling en het onderzoek te stimuleren, nadat tijdens de lockdowns naar schatting 1 miljoen diagnoses zijn gemist.


Door alleen te focussen op Covid zijn de zwakke plekken in de gezondheidszorg voor kanker en in het kankeronderzoek in heel Europa blootgelegd, die, als er niet dringend iets aan wordt gedaan, het kankeronderzoek met bijna tien jaar zullen vertragen.


In het rapport van European Groundshot dat in The Lancet verscheen, is een breed scala aan deskundigen op het gebied van patiënten, wetenschap en gezondheidszorg bijeengebracht met gedetailleerde kennis van kanker in heel Europa.


Een gevolg van de lockdowns en de overdreven maatregelen naar aanleiding van covid zijn de negatieve effecten die nu wegen op kankerdiensten, kankeronderzoek en kankerpatiënten, aldus de deskundigen.


"Om de omvang van dit probleem te benadrukken, schatten wij dat tijdens de Covid-19 pandemie in heel Europa ongeveer 1 miljoen kankerdiagnoses zijn gemist", schreven zij in The Lancet Oncology. "Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een groter deel van de patiënten in latere stadia van kanker wordt gediagnosticeerd dan vóór de pandemie, als gevolg van aanzienlijke vertragingen bij de diagnose en behandeling van kanker. Deze verschuiving in kankerstadia zal de Europese kankersystemen de komende jaren onder druk blijven zetten.


"Deze problemen zullen uiteindelijk de overleving in gevaar brengen en bijdragen tot een slechtere levenskwaliteit voor veel Europese kankerpatiënten."


In het verslag werden gegevens geanalyseerd en werd vastgesteld dat artsen in het eerste jaar van de pandemie 1,5 miljoen minder patiënten met kanker zagen, waarbij een op de twee patiënten met kanker niet tijdig werd geopereerd of chemotherapie kreeg. Er werden ongeveer 100 miljoen screenings gemist, en naar schatting hebben maar liefst 1 miljoen Europese burgers een niet-gediagnosticeerde kanker als gevolg van de achterstand.


"Wij schatten dat tijdens de Covid-19-pandemie in heel Europa ongeveer 1 miljoen kankerdiagnoses zijn gemist", aldus prof. Mark Lawler van Queen's University Belfast, de voorzitter en hoofdauteur van de commissie. "We bevinden ons in een race tegen de klok om die ontbrekende kankers te vinden.


"Bovendien zagen we een verkoelend effect op kankeronderzoek, waarbij laboratoria werden gesloten en klinische proeven tijdens de eerste pandemiegolf werden uitgesteld of geannuleerd. We vrezen dat Europa afstevent op een kankerepidemie in het volgende decennium als de gezondheidszorg en het kankeronderzoek niet dringend prioriteit krijgen."


Of er een verband zou zijn tussen het stijgende aantal kankers en de mRNA vaccins werd in het artikel niet vermeld. De getuigenis van de Brusselse immunoloog Michel Goldman over zijn snel verspreidende kanker na het nemen van zijn covid vaccin kan je hier lezen.

Hoewel Goldman van zichzelf vond dat hij waarschijnlijk 'een ongelukkige uitzondering' was, dringt ook hier verder onderzoek zich op.


Bron: The Guardian

457 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page