top of page

FDA hielp Pfizer's vaccin sneller aan goedkeuring om vaccinmandaten mogelijk te maken

In mei 2021 diende Pfizer een aanvraag in voor een volledige goedkeuring van zijn covid-19-vaccin, dat op dat moment alleen de status "noodgebruik" (EUA: emergency use authorization) had. Het enthousiasme voor het vaccin was niet zo groot in de VS en een groeiend koor van wetenschappers riep de FDA op om het vaccin goed te keuren. Deze goedkeuring konden ze dan gebruiken om het vaccin te promoten.


Eric Topol schreef in de New York Times toen: "De hoogdringendheid van de volledige goedkeuring kan niet genoeg benadrukt worden". Eric Topol is hoogleraar moleculaire geneeskunde bij Scripts Research.


Shane Crotty, hoogleraar aan het La Jolla Institute for Immunology steunde deze visie:

"Het is van het hoogste belang dat de FDA de vaccins van Moderna en Pfizer volledig zou goedkeuren in de VS. Na deze goedkeuring kan de covidpandemie pas echt bestreden worden".


Het is nu duidelijk dat er een ongelooflijke druk was voor een volledig goedkeuring van het vaccin. Dankzij een definitieve goedkeuring werd het veel gemakkelijker om vaccinatieverplichtingen in te voeren. Tientallen autoriteiten, waaronder een militair mandaat voor 1,4 miljoen dienstdoende militairen, waren aan het wachten op een volledige vergunning om een verplichting te kunnen invoeren.


Uit interne documenten, verkregen door een verzoek om informatie, blijkt dat de leiding van de FDA de goedkeuring van het vaccin mogelijks heeft versneld om de vaccinmandaten te ondersteunen. De snelheid van het goedkeuringsproces veroorzaakte wrijving tussen top FDA ambtenaren en resulteerde uiteindelijk in twee opmerkelijke ontslagen op hoog niveau. Nu blijkt dat wie toen niet wou meewerken werd opzij gezet.


Een hyperversnelde tijdlijn


De spanningen tussen topambtenaren van de FDA namen toe tijdens een vergadering op 19 juli 2021. Op deze samenkomst was er een ontmoeting tussen Marion Gruber, haar plaatsvervanger Philip Krause, waarnemend commissaris Janet Woodcock, Peter Marks en waarnemend stafchef Julia Tierney. Op deze vergadering werd de aanvraag van Pfizer besproken.


Wie speelde welke rol in dit circus?