top of page

Fotografe Els Stallinga : "Als ik foto's neem gaat mijn verstand uit, ik ga op in het moment."

Vorige week stelden we Els Stallinga voor als onze nieuwe protest fotografe. De komende maanden zal zij voor Tegenwind spreken met beelden en ons verslag uitbrengen vanuit het hart van Nederland.

Deze week dook Els voor ons in haar archief want we vroegen haar om een paar van haar mooiste foto's uit te kiezen, waar ook nog eens een mooi verhaal achter schuilt.


De oma van Kees.

Tijdens bijeenkomsten met anderen die zich zorgen maakten over de ontwikkelingen viel mij op dat vooral in het begin vrouwen oververtegenwoordigd waren. Hoe dat komt weet ik niet, maar interessant vind ik het wel. De oma van Kees staat daar ook voor de vrijheid van haar kleinkind. De ernst en zorgen die zij uitstraalde spreken boekdelen.


Martin Luther King.

7 november, 2021 Den Haag
De spanning was om te snijden tijdens deze demonstratie, politie was in grote getalen aanwezig, maar dat viel in het niet in vergelijking met de enorme grote stoet mensen die op de been waren.

Ik klom op een muurtje om de stoet beter te kunnen fotograferen, met mijn 160 cm is dat soms wat lastig. Uit het niets kwam deze man voorbij lopen, het was net alsof hij uit een geschiedenisboek kwam. Met zijn ernstige blik en de foto van Martin Luther King op zijn jas gespeld maakte hij een diepe indruk op mij. Hij had geen bord met tekst nodig om een punt te maken.

De jongeman met het bord.


7 november, 2021 Den Haag

Op datzelfde muurtje stond ik toen deze man voorbij kwam, hij liet mij zijn tekst lezen en had een mooie pure vastberadenheid in zijn ogen. Alsof hij het belang van het goed vastleggen haarfijn aanvoelde.Het meisje in de regen.


3 oktober, 2021 Amsterdam.Ondanks het hondenweer was de opkomst erg hoog en de sfeer heel fijn. Het bleef echter maar regenen, en geen kleine drupjes maar eerder een stortvloed. Thuis had ik mijn camera ingepakt met plastic. Helaas bleek niets bestand tegen de regen. Mijn camera hield er steeds mee op, en als hij het wel deed, werkte de focus niet. Handmatig focussen op een grote menigte die doorloopt is eigenlijk niet te doen. Maar ik ben niet voor een gat te vangen. De foto van het jonge meisje in de regen is niet helemaal scherp, maar eigenlijk vind ik de emotie van het beeld belangrijker dan scherpte. En de onscherpte vertelt in deze ook het verhaal van de extreme weersomstandigheden.


Demo Den Haag7 november 2021, Den Haag

Op demonstratie's passeren heel wat teksten de revue. Deze tekst kwam binnen en bleef hangen. Het is bijzonder om te zien dat de bevolking nog niet massaal in opstand is gekomen. Het is als een toxische relatie; er wordt je steeds een klein beetje vrijheid ontnomen. En voordat je het beseft heeft heb je 10 stappen naar achteren gezet.


Op haar instagrampagina kan je haar volgen onder deze naam: els_stallinga.


De uitgekozen foto's van hierboven kan je ook nog terugvinden samen met haar andere foto's op deze pagina.

200 weergaven0 opmerkingen

टिप्पणियां


bottom of page