top of page

Het beste moment om te kopen op de beurs

Hoe John Templeton rijk werd?


Het beste moment om te kopen op de beurs is op het punt waar het pessimisme maximaal is. Ene John Templeton werd er schatrijk mee en maakte er zo’n beetje zijn handelsmerk van. Een belegger die $10.000 investeerde in zijn fonds zag dit op 38 jaar groeien tot $2 miljoen.De eerste keer dat Templeton zijn reputatie van contrarian waar maakte, was in 1939. De oorlog was net uitgebroken en de koersen gingen in vrije val.

Je moest wel zot zijn om net dan aandelen te gaan kopen, en dat is dus wat Templeton deed. Hij investeerde $100 in de 104 aandelen die op de beurs voor minder dan $1 noteerden. Een aantal van deze bedrijven zaten zelfs in een faillissementsprocedure, maar ook deze werden gekocht.


Nauwelijks 4 jaar later was deze portefeuille 400% in waarde gestegen. Amper 4 van de 104 aandelen leverden verlies op. Templeton herhaalde dit kunstje ontelbare keren tijdens de rest van zijn carrière. Op momenten dat niemand een cent gaf voor bepaalde aandelen, was hij daar om een positie op te bouwen. Ik zou nog een aantal van zijn legendarische trades kunnen opnoemen, maar wie graag meer leert over Templeton en zijn beleggingen, vindt op Amazon een aantal leuke boeken over hem.


Nu ik er zo over nadenk, is Templeton’s punt van maximaal pessimisme eigenlijk vergelijkbaar met Rothschild die pas kocht wanneer het bloed door de straten stroomde. De Rothschild’s zijn er natuurlijk niet vies van om achter de schermen de boel te manipuleren en de zaken naar hun hand te zetten, maar als het gaat over de financiële markten, hebben ze altijd verdomd goed geweten waar ze mee bezig zijn.

Als ik kijk naar mijn eigen beleggingen, dan moet ik vaststellen dat de posities die ik kocht op momenten dat anderen het niet meer zagen zitten vaak enorm winstgevend bleken. Toen in april 2020 beleggers richting de uitgang holden vanwege het Coronavirus kocht ik onder andere aandelen van Tudor Gold (ja, toen al) en Discovery Silver.

  • Voor Tudor Gold betaalde ik C$0,45 en deze aandelen waren 4 maanden later bijna C$4,00 waard!

  • Discovery Silver kocht ik aan C$0,22 en ging in augustus van dat jaar voor C$2,26 over de toonbank.


Een ander voorbeeld is Peabody Energy. Een steenkoolproducent. Daar moest je in 2021 eens mee aan proberen te komen.


“Steenkool!? Iedereen weet toch dat we gaan stoppen met steenkool en jij gaat deze aandelen kopen? Nu sla je de bal toch echt compleet mis, hoor!” Heerlijk, dit soort reacties.

Hoe meer tegenwind ik krijg, hoe zekerder ik ben dat we dichtbij het punt van het maximale pessimisme zitten. Ik kocht Peabody voor $3,7 per aandeel en stapte aan $21 uit. Nog voorbeelden? Een laatste dan. China.

JP Morgan noemde het land op een gegeven moment univestable.


Op precies hetzelfde moment schreef ik het volgende:

“Via Tencent koop je in feite een brede portefeuille aan Chinese internetbedrijven.

Een portefeuille die beheerd wordt door Pony Ma, één van de beste capital allocators van de wereld.Niet alleen is Tencent zelf vandaag krankzinnig goedkoop, ik ga je een manier geven om de aandelen ook nog eens tegen een aanzienlijke discount op te pikken. Via het beursgenoteerde Prosus krijg je namelijk een grote korting in je schoot geworpen. Prosus bezit 2,77 miljard aandelen Tencent en als je het terugrekent, krijg je eigenlijk 1,95 aandeel Tencent per aandeel Prosus. Aan de huidige koers van $45 is dat €79 per aandeel waard. Daarnaast bezit Prosus ook nog wat andere belangen die we voorzichtig op €15 per aandeel waarderen waardoor je via Prosus €94 aan activa verwerft.Aangezien zowel Tencent als Prosus ondergewaardeerd zijn, krijg je hier korting op korting. Een unieke kans die we niet laten liggen. We voegen de aandelen toe aan onze selectie.” Het aandeel steeg inmiddels van €50 naar bijna €80 en de onderwaardering blijft voor een stuk. Er is absoluut geen haast om te verkopen.

En herinner je je al mijn artikels over het einde van de petrodollar?Wel, op dat moment verschenen er elders covers zoals deze:

We focussen vandaag op twee markten waar we het punt van maximaal pessimisme naderen. Eerst en vooral zijn er de emerging markets, en dan zeker Latijns-Amerika waar we onwaarschijnlijke koopjes vinden momenteel.

Een grote oliemaatschappij tegen 2x de winst (en 40-50% dividendrendement) ... een gediversifieerde holding tegen één vijfde van de intrinsieke waarde ... en een kopermijn die het koper gratis uit de grond haalt.


Maarten Verheyen is auteur van het boek "Het Eindspel van ons Financieel Systeem".

Je kan dit boek gratis downloaden via www.eindspel.be

129 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page