top of page

Het kan opnieuw gebeuren. Vraag het maar aan barman Rick Rule

De goudprijs steeg meer dan 20% sinds de lows. En een stijging zoals deze biedt speculanten in junior goudmijnen interessante mogelijkheden.

Een stijgende goudprijs zorgt namelijk voor een groot hefboomeffect op de prijs van de onderliggende aandelen, waardoor winsten van 300% … 1.000% en misschien wel 10.000% mogelijk worden.

10.000%!?


In de jaren '70 gebeurde het regelmatig


Het lijkt misschien overdreven, maar tijdens de jaren ‘70 zagen we zelfs frequent stijgingen van meer dan 100.000%. Iedere duizend euro die je dan investeert, wordt vervolgens 1 miljoen euro. Je hebt maar één winnaar van dit kaliber nodig om je leven compleet te veranderen. Rick Rule kan ervan meespreken.

Tijdens de jaren ‘70 werkte hij nog als barman, maar hij hield een fortuin over aan de toenmalige bull-market in de grondstoffensector. Zijn bescheiden investeringen in junior mijnaandelen maakten hem miljonair.


Tijdens de jaren ‘90 deed hij het nog eens over met een aantal onwaarschijnlijke investeringen in de uraniumsector.

Hij kocht bijvoorbeeld Paladin Energy aan $0,10 om het aandeel vervolgens te zien stijgen naar $10. Dat is een stijging van 10.000%. Een investering van $10.000 veranderde in $10 miljoen. Maar wat er vaak niet bij wordt verteld, is dat Paladin eerst daalde van $0,10 naar $0,01 -een daling van 90%- vooraleer het aandeel richting de stratosfeer vertrok. Rule kon alleen maar die 10.000% winst realiseren door geduldig te blijven afwachten en vast te houden aan zijn gelijk.

Want ook dat hoort er bij als investeerder in junior mijnaandelen.

Er worden net zo makkelijk fortuinen verdiend als fortuinen verloren. En wie niet de maag heeft om draw-downs van 50% tot 70% uit te zingen, heeft in deze sector niets te zoeken.

Zo hebben we zonet een verschrikkelijke draw-down achter de rug, waarbij mijn persoonlijke portefeuille op een gegeven moment 47% lager stond dan de eerdere top.

Op zo’n moment moet je overtuiging hebben en stalen zenuwen.

De meeste beleggers hebben dat niet en verkopen hun aandelen op het slechtst denkbare moment, omdat ze de aanhoudende koersdalingen niet langer kunnen verdragen. Maar degenen die vandaag nog in deze markt zitten, zijn uit het juiste hout gesneden en zullen wellicht een vermogen verdienen aan hun investeringen, eens goud nieuwe all-time highs maakt.