top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Het probleem met elektrische auto's, volgens Akio Toyoda, de baas van ToyotaCEO Akio Toyoda heeft onlangs de klimaatlobby op stelten gezet door een waarheid over elektrische auto's op batterijen uit te spreken die zijn collega-automanagers niet aandurven. "Net als de volledig autonome auto's waarin we nu allemaal zouden moeten rijden," zei Toyoda in een meeting in Thailand, "denk ik dat het langer gaat duren voordat EV's mainstream worden dan de media ons willen doen geloven." Hij voegde eraan toe dat een "stille meerderheid" in de auto-industrie zijn mening deelt, "maar ze denken dat het de trend is, dus kunnen ze zich niet luid uitspreken."


De regering in Europe en de Verenigde Staten lijken te geloven dat miljoenen Amerikanen zich zullen haasten om elektrische voertuigen te kopen als de overheid er maar genoeg subsidies tegenaan gooit.


In de VS merkte de staat Maine op dat "koude temperaturen een grote uitdaging blijven" voor de invoering, aangezien "koud weer het bereik van EV's verkleint en de oplaadtijd verlengt". Wanneer de temperatuur daalt tot -15 graden Celsius, halen de auto's slechts 54% van hun opgegeven actieradius. Een auto die verondersteld wordt 400 km te kunnen rijden tussen twee oplaadbeurten in, haalt gemiddeld slechts 220 km. Bij -8 graden Celsius - een typische winterdag in een groot deel van Main - haalt een Tesla Model 3 -die in ideale omstandigheden 450 km kan rijden tussen twee oplaadbeurten- slechts 278 km.


Stel je voor dat de 100 miljoen Amerikanen die nu tijdens de feestdagen de weg op gingen in elektrische auto's reden. Hoeveel zouden er gestrand zijn toen de temperaturen daalden? Er zouden niet genoeg sleepwagens of hulpverleners zijn voor mensen die bevriezen in hun auto.


In de VS eist het Transportation Department dat de staten om de 50 mijl langs de snelwegen en binnen een mijl van de afritten oplaadstations bouwen om de kans op dergelijke scenario's te verkleinen. Maar de meeste elektriciteitsnetten zijn niet berekend op zoveel laadstations en moeten dus duur worden aangepast. Illinois, bijvoorbeeld, waarschuwt voor "uitdagingen in verband met voldoende capaciteit van het elektriciteitsnet, met name in landelijke gebieden van de staat".


Laadstations in landelijke gebieden met weinig verkeer zullen waarschijnlijk ook niet rendabel zijn. Wyoming zegt dat het verkeer van niet-Tesla-elektrische voertuigen uit andere staten 100 keer zo groot zou moeten worden om de kosten van de opladers te dekken volgens de regels van de regering. Tesla heeft al vooraanstaande laadlocaties uitgezocht voor zijn eigen netwerk. Veel succes voor de concurrenten.


Technische problemen zijn er ook in overvloed. Virginia zegt dat snellaadapparatuur "een korte staat van dienst heeft" en "vatbaar is voor storingen". Apparatuur "die eerder particulier is geïnstalleerd in Virginia heeft een hoog storingspercentage, zoals blijkt uit opmerkingen van gebruikers en berichten op sociale media," en "zelfs de compatibiliteit met creditcardlezers is onverwacht ingewikkeld gebleken."


Uit een studie dit voorjaar onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Californië bleek dat meer dan een kwart van de openbare gelijkstroom-snellaadstations in de San Francisco Bay Area onbruikbaar was. Bestuurders spelen roulette elke keer dat ze naar een station gaan. Alsof dit alles nog niet verontrustend genoeg is, waarschuwt Arizona dat cyberkwetsbaarheden de financiële transacties van klanten, de laadinfrastructuur, elektrische voertuigen en het net in gevaar kunnen brengen.


Politici en autofabrikanten die racen om de verbrandingsmotor te elimineren, zullen vast en zeker botsen op de technologische, logistieke en financiële realiteit, zoals de heer Toyoda waarschuwde. De slachtoffers zullen alweer de belastingbetalers zijn.


5.534 weergaven1 opmerking

1 comentário


De Stellantis-baas Carlos Tavares heeft zich hierover eerder ook al uitgelaten. Akio Toyoda is niet alleen met zijn commentaar. De meeste klanten zitten niet te wachten op EV's. Het is een feit dat de belangrijkste EV-markten (NL, N, D) gestuurd worden door het fiscaal regime dat er heerst. Zo ook in België vanaf 1/6/2023 voor bedrijfswagen, welke de voornaamste klant uitmaakt voor EV's.

Dat het rijbereik afneemt met dalende temperatuur is gewoon een fysische realiteit maar ook hier zal, zo gauw de solid state battery zijn intrede heeft gedaan, een technische oplossing voor komen.

Curtir
bottom of page