top of page

In juli 2023 rolt de Federal Reserve haar CBDC's uit, ofwel 'FedNow Service'

De timing is uitgekiend en betekenisvol. Uitgerekend nu de geldmarkten vlam vatten en het bankwezen afbrokkelt, komt de Federal Reserve met de aankondiging dat haar permanent 24/7 betalingsplatform ‘FedNow Service’ in juli van dit jaar zal worden uitgerold. Niet in test-fase, maar volledig operationeel.

Ook in deze crisis huist een zoveelste opportuniteit. Terwijl de hele wereld verstard de andere kant opkijkt, rolt de Federal Reserve haast buiten ieder’s gezichtsveld dit technologisch platform uit, waarmee het weldra nationale banken, handelsbanken en natiestaten definitief buiten spel zet.

Net zoals bij de introductie van de QR-code, die als een digitale waakhond onze ‘where abouts' gadesloeg en bewegingsvrijheid beperkte, legt ook hier de Fed de nadruk op veiligheid, zekerheid en gebruiksgemak.


Geef ons meer macht of beter nog, een bazooka


Steeds weer opnieuw wordt geappelleerd op twijfel en angst. Na iedere crisis vertellen de kapitale spelverdelers dat het hen aan ‘slagkracht’ en aan ‘tools’ ontbreekt. “Als we nu maar de macht hadden gehad om doortastender op te treden, dan hadden wij deze crisis kunnen vermijden en had de burger dit niet moeten doormaken”, luidt het verwijt en de oproep.

Dat zagen we na de aanslagen van 11 september, na de grote recessie van 2008 of na 3 jaren van epidemiologische mistgordijnen.

Het is niet alsof onze overheden hier in snelheid worden gepakt door ’s werelds meest invloedrijke centrale bank, de Federal Reserve. Neen, ruim 110 landen hebben jaren geleden reeds het ontwikkelingstraject voor dit soort ‘digitale munt’ opgestart en in de Verenigde Staten legde executive order 14067 exact een jaar geleden de basis voor de bouw en invoering van een Amerikaanse CBDC.


Zijn CBDC’s iets totaal nieuws?Waarover gaat het? Waarin schuilt het innovatieve?

Het gaat over ‘Central’, namelijk de ‘C’ die aan Bank Digital Currencies wordt toegevoegd. BDC’s kennen we reeds geruime tijd.

We gebruiken het iedere dag voor internationale en andere transacties. BDC’s zijn eenvoudigweg de Bank Digital Currencies waarmee giraal geld in omloop wordt gebracht en waarmee transacties via onze handelsbanken worden afgehandeld en beheerd. Dat digitale geld is bijvoorbeeld het rekeningsaldo dat u afleest wanneer u het portaal van uw huisbank bezoekt of wanneer u uw debetkaart of betaalkaart