top of page

Klimaatcensuur nu ook op Linkedin

Onze klimaatcolumnist Ferdinand Meeus is vorige week van Linkedin gegooid vanwege een artikel dat hij had gepost. Daarin had hij een quote gebruikt uit het gekende vaktijdschrijft ‘Nature’. De waarheid past blijkbaar niet in klimaatalarmnarratief. Ook na corona stopt de mediacensuur niet.

Geen opwarming Antarctica laatste 70 jaar


Een belangrijke publicatie in Nature past niet in het klimaatalarmnarratief en wordt niet vermeld in het laatste rapport van klimaatwetenschappers van het VN-klimaatpanel IPCC. Ook de reguliere media doen hun job niet, er is ook van hen geen kritische benadering te noteren.


Een wetenschappelijke publicatie uit 2020 in het topvaktijdschrift ‘Climate and Atmospheric Science’ van Nature, gooit een bom onder de hypothese van de alarmerende opwarming door menselijke CO2-uitstoot. De conclusie van de studie is duidelijk:


The Antarctic continent has not warmed in the last seven decades, despite a monotonic increase in the atmospheric concentration of greenhouse gases”

De onderzoekers spreken over 'het raadsel' (conundrum) van de Zuidpool. Enerzijds is er de laatste 70 jaar geen opwarming te noteren. Anderzijds noteren we toch een forse stijging van broeikasgassen, ook op Antarctica. In elk ander vakgebied van bijvoorbeeld de chemie en fysica zou deze vaststelling leiden tot het in vraag stellen van de heersende theorie. Blijkbaar is dat niet het geval in de klimaatwetenschap. Het heersende dogma is heiliger dan de metingen. Zoals gebruikelijk werd deze studie niet meegenomen door de wetenschappers die de IPCC rapporten van de Verenigde Naties schrijven. De metingen passen namelijk niet in het alarmistisch narratief. Ook onze reguliere media hebben tot nog toe geen aandacht geschonken aan deze vaststellingen. Kritische journalisten zijn blijkbaar een uitgestorven soort.


Het raadsel van de Zuidpool


In een poging om het raadsel van de Zuidpool (geen opwarming, maar wel een stijging van broeikasgassen) enigszins te begrijpen, hebben de onderzoekers van de publicatie gespeeld met twee verschillende klimaatmodellen. Ze hebben de aannames en parameters van de modellen veranderd. Het bergachtige Antarctica (in het binnenland ligt tot 3800 meter dik ijs) hebben ze in hun scenario’s veranderd in een platte ijsvlakte. In het wetenschappelijk jargon is dat spelen met de ‘orografie’.

Door deze kunstmatige ingreep lieten hun twee gekozen theoretische modellen een grotere opwarming zien voor een plat-vlak Antarctica. Men paste een verdubbeling van CO2 toe op zowel het model van plat-vlak Antarctica als op het model van bergachtig Antarctica. Op basis hiervan zou je kunnen besluiten dat dankzij het bergachtige karakter van Antarctica het continent niet is opgewarmd.

Als we natuurlijk zo gaan 'rommelen' met klimaatmodellen, dan zijn deze conclusies gebaseerd op een uiterst zwakke argumentatie. Dat geven de onderzoekers ook toe. Er zijn andere klimaatmodellen met andere aannames en parameters die zowel opwarming als afkoeling voorspellen voor een plat-vlak Antarctica.


Citaat uit de studie :

“For example, some Global Climate Models simulate a global mean cooling when Antarctic orography is flattened, while other GCMs simulate a global mean warming”

Zoals eerder betoogd zijn de uitkomsten van klimaatmodellen volledig afhankelijk van de aannames en parameters die worden gebruikt. We kunnen dus best concluderen dat het raadsel van de Zuidpool niet is opgelost.


Er is geen opwarming op Antarctica en dus is er ook geen stijging van de zeespiegel.


Een zeespiegelstijging van enkele meters is slechts mogelijk als het landijs smelt. 90% van 's werelds landijs bevindt zich op Antarctica.

Antarctica is het koudste continent met gemiddelde temperaturen tussen -40°C en -60°C. Het kouderecord, gemeten door het ‘Vostok meetstation’, bedraagt -89 °C. Bij het schrijven van dit artikel is het er nu -61 °C. Antarctica is veel groter dan Europa en de ijslaag heeft een gemiddelde dikte van 2200 meter, met records van meer dan 3500 meter. Antarctica is een continent met een rotsachtige bodem en een enorme ijskap. Het totale gewicht van deze ijsmassa bedraagt ongeveer 28.500.000 gigaton. Als dat ijs allemaal smelt, dan stijgt de zeespiegel ongeveer 54 meter. Het is dus belangrijk om Antarctica goed te blijven bestuderen.


De afkalving van de ijsbergen is hoofdzakelijk een natuurlijk proces


De enorm zware ijsplaat van Antarctica drukt het ijs van het hogere midden naar de randen waar het dan langzaam afkalft in de zee. We krijgen dan ook op televisie regelmatig spectaculaire beelden van ijsbergen te zien. Deze afkalvingen worden meestal voorgesteld als een bewijs voor de alarmerende klimaatverandering. Een verandering die NU al zou plaatsvinden. Niets is echter minder waar.

Volgens een studie in Nature bedraagt de jaarlijkse afname van ijs op Antarctica ongeveer 109 gigaton per jaar, met een foutmarge van wel +/- 50%. Dat is amper 0,0004% per jaar van de totale ijsmassa. Klimaatalarmisten en reguliere media maken daar echter eenzijdige en misleidende grafieken van. Ze zaaien angst met bijvoorbeeld onderstaande grafiek links en slogans als:

“versnelde ijsafname op Antarctica geeft mogelijk meters zeespiegelstijging”. Duiding of kritische bemerkingen ontbreken.

De rechtse grafiek geeft dezelfde metingen, maar dan voor de totale ijsmassa van Antarctica. Op deze manier krijg je natuurlijk een totaal ander beeld van de situatie.


Wat de mainstream media ook niet vertellen is dat de meeste spectaculaire afkalvingen een onderdeel zijn van de natuurlijke cyclus van Antarctica. Dit wordt bevestigd in een persmededeling van 23 januari 2023 door de klimaatwetenschappers die zijn verbonden aan het British Antarctic Survey (BAS).


We brengen hier een Citaat van prof. Hodgson over de recente afkalving van de enorme Brunt-ijskap (qua grootte te vergelijken met Greater London). Dit fenomeen vond plaats op zondag 22 januari 2023: “De afkalving van de ijsberg van de Brunt-ijskap was te verwachten en maakt deel uit van het natuurlijke 'gedrag' van de ijsplaat. De oorzaak heeft niets te maken met klimaatverandering.


Ook satellieten bevestigen de metingen: geen opwarming van Antarctica


Ook satellietmetingen bevestigen dat er sinds het begin van de metingen in 1979 geen opwarming is op Antarctica. Op de Noordpool zien we wel een lichte stijging van de temperatuur. Op beide plaatsen is de CO2 echter gelijk. Dit zijn allemaal ongemakkelijke feiten die niet worden opgepikt door de reguliere media, die helaas volop meegaan in een eenzijdige alarmistische klimaatverslaggeving. Men verkoopt liever angst dan goed nieuws.

Prof. Humlum van de universiteit van Alabama verzamelde temperatuurmetingen gedaan door satellieten in onderstaande grafiek:

Ook hier zien we duidelijk dat er geen opwarming is op Antarctica, maar wel een lichte stijging boven de Noordpool.

Gezien deze satellietmetingen is het moeilijk om de gemeten opwarming van de Noordpool uitsluitend toe te schrijven aan de stijging van broeikasgassen. Er is namelijk geen opwarming in Antarctica bij een gelijke hoeveelheid CO2. Er moeten dus andere factoren zijn die het klimaat bepalen, zoals bijvoorbeeld natuurlijke oorzaken.


CO2 is geen regelknop voor het klimaat


Deze metingen en vaststellingen zijn nogmaals een bewijs dat CO2 niet de hoofdschakelaar en regelknop kan zijn waarmee men het klimaat kan regelen. Maar dat wist u al een tijdje.


Zoals professor Koonin, voormalig wetenschapsadviseur van Obama, in zijn boek stelt: “The Science is Unsettled”

630 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page