top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Like een tweet, verlies je baan

De rector van de Thomas Jefferson University kan zijn baan verliezen, omdat hij tweets van Alex Berenson leuk vindt op zijn persoonlijke account. Alexander Berenson is een Amerikaanse schrijver die verslaggever was voor The New York Times en heeft verschillende thrillerromans geschreven, evenals een boek over financiële deponeringen van bedrijven. Het voorval is een waarschuwing aan het adres van iedereen in reguliere instellingen, dat elke afwijking van de heersende orthodoxie - hoe klein ook - niet zal worden getolereerd.


Mark Tykocinski, een door Yale opgeleid moleculair immunoloog, werd in 2022 rector van de universiteit. The Philadelphia Inquirer ging door zijn persoonlijke Twitter-account met minder dan 300 volgers.


De Inquirer meldde dat Dr. Tykocinski tweets geliked had van A. Berenson, waarin kritiek werd geuit op transgenderoperaties voor kinderen en de werkzaamheid van mRNA Covid-vaccins.


“Twee jaar na hun introductie hebben de mRNA-Covid-vaccins bewezen te zijn wat ervan te verwachten was”, tweette Berenson. "Nog één in een lange reeks van overhypedte, overhaaste en winstgedreven Big Pharma-flops met een zwakke werkzaamheid op de lange termijn en een belabberd bijwerkingenprofiel."

Dit werd een mediaschandaal én een academisch schandaal. De verslaggever eiste een verklaring en de collega's van Tykocinski berispten zijn 'misstap'. Joseph G. Cacchione, CEO van Thomas Jefferson University, schreef aan de faculteit, de werknemers en de studenten dat Tykocinski "beter had moeten weten" dan die tweets te liken.


Zelfs zelfverklaarde verdedigers van de vrijheid van meningsuiting sloten zich aan bij het koor der berispingen. Jonathan Zimmerman is professor aan de Pennsylvania Graduate School of Education en de auteur van Vrije meningsuiting: en waarom u er verdomme wakker van zou moeten liggen. In 2021 verdedigde hij Georgetown Law adjunct-professor Sandra Sellers, nadat ze was ontslagen omdat ze opmerkte dat zwarte leerlingen ondermaats presteerden in haar klas.


“Georgetown's officiële beleid inzake meningsuiting zegt dat het 'toegewijd is aan vrij en open onderzoek, beraadslaging en debat in alle zaken'. Het heeft nu een uitzondering gemaakt voor rassenkwesties, die in wezen neen besloten karakter hebben", schreef hij. "De les [van Georgetown] is duidelijk en ondubbelzinnig: hou je grote mond als je weet wat goed voor je is."

Maar nu maakt Zimmerman zelf een uitzondering: een verkeerde gedachte in verband met Covid en procedures voor jeugdige transgenders.


Vrije meningsuiting is meer dan een slogan


"Als hij die tweets leuk vond omdat hij het eens is met Alex Berenson, dan is dat een dolk in het hart van de wetenschappelijke onderneming", zei Zimmerman tegen de Inquirer. "Er is geen andere manier om het te beschrijven."


"Ik heb op het altaar van God eeuwige vijandigheid gezworen tegen elke vorm van tirannie over de geest van de mens", schreef de toenmalige vice-rector Thomas Jefferson in 1800. Nu spreekt de universiteit die zijn naam draagt zich ​​vijandig uit tegen haar rector voor wrong think op sociale media.

Maar de aanval is niet gericht op Dr. Tykocinski. Het is een waarschuwing aan het adres van iedereen in reguliere instellingen, dat ze zich zullen moeten conformeren aan de heersende orthodoxie, willen zij hun professionele reputatie niet op het spel zetten. Ze moeten hun grote bek dichthouden, om het met de woorden van professor Zimmerman te zeggen. In dit systeem is loopbaanontwikkeling afhankelijk van conformiteit in plaats van vindingrijkheid. Geen wonder dat onze heersende klasse zo banaal is.


Door critici de mond te snoeren, streven de machthebbers naar autoriteit zonder daarvoor verantwoording af te leggen. Onderwerping staat centraal in hun streven naar macht. En het bedreigen van de broodwinning van vrijdenkers is een krachtig middel om hun doel te bereiken.

Berenson's verslaggeving, evenals de steun van publieke figuren zoals Jay Bhattacharya en Elon Musk, kunnen de baan van Dr. Tyconski voorlopig nog redden. Maar hij kent nu in ieder geval de prijs die hij zal moeten betalen als hij in de toekomst durft af te wijken van het groepsdenken. Hij hoefde zich hier zelf niet eens voor uit te spreken. Hij schreef zelf geen bericht, noch gaf hij een toespraak. Het liken van een tweet van een journalist was voldoende...


Vrije meningsuiting is meer dan een slogan. In de praktijk moet het voor iedereen gelden. Het kan worden ingeperkt door meer dan alleen regeringsbevelen. Het kan ook worden onderdrukt door willekeurige particuliere acties, die de prioriteiten van het regime weerspiegelen. Steeds meer werknemers, en vooral intellectuelen, werken tegenwoordig in een omgeving van angst die tot zelfcensuur leidt.


Alle wegen leiden naar Rome en vele wegen leiden naar despotisme. Bekwame professionals verhinderen om het oneens te zijn met de door de staat gesubsidieerde orthodoxie is er één van.131 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page