Maurice de Hond: "Mijn stokpaardje 'ventilatie' sinds het begin van de crisis nog steeds miskend"
In de VS heeft men een set aan maatregelen aangekondigd rond ventilatie, die ervoor zorgen dat de verspreiding van infecties via de lucht (sterk) wordt tegengegaan. Maar in Nederland wordt dat genegeerd. Het is blijkbaar makkelijker om de gereedschapskist aan niet geëvalueerde maatregelen klaar te hebben staan. De oude Eerste Kamer zal daar nog snel een handje bij helpen.
De wet wordt doorgedrukt

Dinsdag a.s. zal de Eerste Kamer, nog snel voordat er een nieuwe Eerste Kamer wordt ingezworen, de Wet Publieke Gezondheid aannemen. In die wet staat een reeks maatregelen opgesomd, die door de regering nog makkelijker geïmplementeerd kunnen worden, dan tijdens de Coronaperiode. En dit alles zonder een stevige evaluatie van het effect dat die maatregelen in werkelijkheid gehad hebben.
Daarbij is het helemaal tenenkrommend dat een belangrijke maatregel, die de kans op uitbraken van virussen die zich via de lucht verspreiden, zal verkleinen en de verspreidingssnelheid doen verminderen, volledig naar de achtergrond is verdrongen.
Met name door de koppigheid van het RIVM en aanverwante autoriteiten. Een goed ventilatiebeleid in gebouwen waar mensen lang samen zijn, zoals scholen, kantoren, fabrieken en openbaar vervoer.
Grote omslag in de VS
Dat klemt des te meer, omdat gisteren in de VS op dat punt wel een belangrijke nieuwe mijlpaal is bereikt. Een van de belangrijke voorvechters in de VS, op het gebied van gezonde lucht in gebouwen, verwelkomde deze nieuwe mijlpaal als volgt: