top of page

Mokerslag voor de petrodollar

De BRICS-summit heeft niet ontgoocheld en was een groot succes. Om te begrijpen waarom moeten we eerst even terug naar de petrodollar en de cruciale rol van Saudi-Arabië in dat verhaal.


Toen Nixon in 1971 de dollar loskoppelde van goud had de VS een andere anker nodig en deze werd gevonden in Saudi-Arabië.


Een citaat uit mijn documentaire:


“Een deal met de sheiks werd gemaakt. Als zij bereid waren om de OPEC-landen te overtuigen om olie te verkopen in dollars, zou de VS de veiligheid van het Huis van Saoed garanderen, de olievelden beschermen, en wapens leveren. Vanaf dat moment verkocht de OPEC olie voor dollars en de rest was geschiedenis.”

De dollar was nu gedekt door de eindeloze oliereserves van Saudi-Arabië en bij uitbreiding de rest van de OPEC-landen.

De Saudi’s maakten de petrodollar levensvatbaar en ik heb ook altijd geschreven dat het de Saudi’s zouden zijn die er uiteindelijk de stekker zouden uittrekken.


Via de uitbreiding van Iran en Saudi-Arabië maken 7 van de 9 grootste olieproducenten nu deel uit van de BRICS. Samen zijn ze goed voor 42% van de wereldwijde olieproductie.


Als je weet dat de welvaart van de VS grotendeels steunt op de positie van de dollar en de opmerkelijke rol die Saudi-Arabië speelt in dat verhaal, dan begrijp je ook meteen waarom deze uitbreiding een mokerslag is voor de VS en het Westen.

Dat moest zelfs CNN nu erkennen.


De BRICS-summit baarde echter (nog) geen nieuwe munt. Daarvoor is het nog net te vroeg, vermoed ik. Maar eens BRICS een groot deel van de olieproductie controleert, kan men met groot gemak de olie-export laten afrekenen in de BRICS-munt.


Die nieuwe munt zal overigens geen eenheidsmunt worden zoals de euro. Deze munt zal enkel gebruikt worden voor de handel in olie en andere grondstoffen.

Dat is wat vele economen en waarnemers niet lijken te begrijpen aan deze opzet. Zij zijn van mening dat een gezamenlijke munt niet zal werken omdat de onderlinge verschillen zo groot zijn. Ze missen de essentie. De BRICS-munt zal de lokale valuta niet vervangen maar aanvullen. Dat is een groot verschil.


Maarten Verheyen is auteur van het boek "Het Eindspel van ons Financieel Systeem".

Je kan dit boek gratis downloaden via www.eindspel.be

276 weergaven1 opmerking

1 Comment


Peter Braet
Peter Braet
Aug 31, 2023

Een soort CBDC wordt het. Betaalt de hele wereld met hetzelfde geld, ook al heet het officieel "digitale Roepie, digitale Yuan, digitale Dollar, digitale Euro, digitale enzovoort" omdat voor de particulieren cash noodzakelijkerwijze blijft bestaan.

Like
bottom of page