top of page

Natuur boven Pharma

In Nederland gebruiken meer dan 1,1 miljoen mensen antidepressiva. Van de 10 miljoen volwassenen is dat meer dan 1 op de 10.

Antidepressiva zijn belangrijk als je een dusdanige depressie hebt dat je de dood verkiest boven het leven.


To depress is onderdrukken


Als je hoofd ervoor kiest om niets meer te willen voelen uit angst voor onderliggende gevoelens.

Je hoofd is niet wie je bent. Echter als angst de overhand krijgt en je erdoor wordt overspoeld, dan kan dat leiden tot zelfmoordgedachten.

In dat soort noodomstandigheden kan ik ervoor kiezen om naast therapie ook een antidepressivum voor te schrijven. Uiteindelijk gaat het erom om het onderliggende trauma aan te kijken, zodat je hoofd weer rust krijgt.


Voor matige tot lichte depressies is er eigenlijk geen ruimte voor antidepressiva als behandeling. Het onderdrukt je gevoel terwijl het de bedoeling is dat je je trauma aankijkt in plaats van het weg te duwen.

Daarnaast geven antidepressiva zoveel bijwerkingen dat je als arts echt goed moet weten welk medicijn je wanneer voorschrijft.


Magnesium tegen depressie


Er zijn veel natuurlijke 'medicijnen' die ondersteunend kunnen werken, zoals magnesium. Ik herinner me een onderzoek van Hans van der Linden die als huisarts zeer kritisch was tegenover de farmaceutische industrie. Hij vertelde dat de werkzaamheid van antidepressiva 50% was. Dus in de helft van de gevallen werkt en in de andere helft niet. Daarnaast moet in ogenschouw worden genomen dat het placebo-effect 30 tot 40% is. Dan houd je dus een werking van 10-20% over. Als je daar dan de bijwerkingen nog naast zet, dan moeten wij als artsen zeer kritisch zijn wanneer we antidepressiva voorschrijven.


Dan liever producten uit de natuur waarvan de werking beter is dan die van antidepressiva. Ongeacht wat de farmaceutische bedrijven ons willen doen geloven.


Klik op de foto voor een extra artikel over de werking van magnesium.

Magnesium tegen depressie

292 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page