Nederland verplicht registratie en rapportering van gereden kilometers per 1 januari 2024
De plannen werden al tweemaal uitgesteld, maar nu is het finaal beslist. Op 1 januari 2024 wordt een nieuwe wet van kracht die Nederlanders verplicht alle professioneel afgelegde kilometers te administreren en te rapporteren.
Deze maatregelen zijn niet bedoeld om de vrijheid van de burger en de ondernemer verder te ondergraven. Uiteraard staat ook hierbij weer het klimaat voorop. Met deze nieuwe wetgeving wil de Nederlandse overheid de uitgestoten hoeveelheid CO2 reduceren. Waar komt dit vandaan? Daarvoor keren we terug naar het mondiale Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 en het Nederlandse Klimaatakkoord uit 2019 waarmee de Nederlandse overheid zich verplichtte tot een framework waarmee de "werkgevers samen de massa creëren om zero-emissie woon-werk en werk-werk verkeer te stimuleren".
Bedrijven met meer dan 100 werknemers zullen vanaf 1 januari 2024 moeten bijhouden en rapporteren hoeveel professionele kilometers worden afgelegd en dit per type voertuig, brandstof, uitgesplitst in benzine, diesel, elektrisch en dit per medewerker. 70% van het woon-werk verkeer gebeurt vandaag met de wagen. Dat aandeel wil men reduceren, samen met alle andere professioneel afgelegde kilometers.
Bij de bedrijven vreest men dat de opvolging, administratie en rapportering zal neerkomen op de werklast van één bijkomende FTE (Full Time Equivalent). Nederland telt zo’n 8000 bedrijven die aan deze nieuwe wet onderhavig worden. Overtreders mogen een "last onder dwangsom" verwachten, zo meldt officiële projectwebsite. Het bevoegde ministerie communiceerde voorlopig nog geen concrete cijfers mbt deze mogelijke boetes en dwangsommen.
Tot daar het repressieve karakter. Toegeven, de wetten en regels die men doorvoert, moeten ook gecontroleerd worden. Dat zal bijkomende overheidsmiddelen vereisen. Maar wat met de privacy? Dwangsommen en boetes kan je iedere week of maand opnieuw betalen, maar je privacy, die kan je maar één keer afstaan.
De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) meldt dat het zich te houden heeft aan de AGV (Algemene verordening gegevensbescherming), ”In ingediende rapportages staan alleen de gegevens van een contactpersoon van de indiener. De RVO slaat deze persoonsgegevens op volgens de regels van de AVG. Als binnen een organisatie extra gegevens moeten worden verzameld, bijvoorbeeld over het woon-werkverkeer van de werknemers, heeft de werkgever ook te maken met de AVG. De omgevingswet maakt het mogelijk om deze gegevens te verzamelen."
In België geldt een kilometerheffing voor vrachtwagens. Die werd in België ingevoerd op 1 april 2016. Het is een systeem waarbij vrachtwagens worden belast op basis van het aantal kilometers dat ze op de Belgische wegen afleggen, in plaats van een jaarlijkse belasting zoals voordien. Na vrachtwagens zijn nu ook bestelwagens aan de beurt. Een recente studie en politieke ballonnetjes effenen het pad en laten ons alvast wennen aan het idee. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters (Ovld) kondigde eind vorig jaar een studie aan die in navolging van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) de kilometerheffing voor bestelwagens onderzoekt.
De Ovld-minister mag dan wel verklaren dat, “we geen bijkomende lasten opleggen aan onze economische bedrijvigheid zoals deze van de lokale tuinman en loodgieter.” Hoe een bijkomende heffing of fiscaal bestraffingsmechanisme de middenstander ontziet, is zeer de vraag. Ook hier kijkt men naar differentiatie. Een moeilijk woord voor het opsplitsen en op maat belasten van verschillende types van mobiliteit.