top of page

Neemt de VS de EU over via het Europees Digitaal Paspoort?

Er is verzet in Nederland tegen het door de EU in te voeren digitale paspoort en de door de ECB in te voeren digitale euro, maar waarom is dat ook terecht? Wat zou een optimale oplossing zijn waarmee de meeste Europeanen zouden kunnen leven?


Het concept voor een digitaal paspoort is al volledig uitgewerkt door de EU. De ECB is al behoorlijk ver met de ontwikkeling van de Centrale Bank Digitale Munt (CBDC). Het zijn beiden instrumenten om meer sturing aan de samenleving te kunnen geven, zonder dat daar een gedegen democratisch besluitvormingsproces aan ten grondslag ligt. Het wordt ons eigenlijk door de strot geduwd.


Buikspreekpoppen van federaal Europa


Wat ik hierbij zeer verontrustend vind, is dat er in ons land politici zijn die net doen of het een eigen initiatief van henzelf betreft, terwijl al het denkwerk - en de besluitvorming - in Brussel is uitgevoerd. Bedoelde politici zoals de staatssecretaris voor Digitalisering zijn daarmee tot buikspreekpoppen van een federaal Europa gedegradeerd. Ze doen alsof er nog sprake is van een Nederlandse democratie, terwijl deze allang op het kerkhof ligt en vervangen is door een steeds meer totalitaire EU.


Maar goed, hoe werken dat EU digitale paspoort en die CBDC? Welke informatie zit er allemaal in? Hoe (on-)veilig is de techniek van dit moment? Wat kunnen slechtwillenden ermee doen? Wat hebben Amerikaanse techbedrijven als Google, Apple en Amazon er aan? Vergroot het EU digitale paspoort mogelijk de grip vanuit de VS op de EU, of is dat een complottheorie?


Neoliberale ontknoping


Ik heb er een aantal uren onderzoek aan besteed en mijn bevindingen opgeschreven voor een mediaplatform waar ik vertrouwen in heb. De resultaten zijn hier te vinden: https://lnkd.in/e3GB-XUMWesterse politici lijken steeds meer op een Amerikaanse politicus uit de jaren -80. Voorafgaand aan zijn politieke loopbaan, bleek hij - naast een middelmatig acteur - ook over verkooptalenten te beschikken. Hij bedacht - samen met zijn Engelse collega Thatcher - het "neoliberalisme". We maken nu de ontknoping daarvan mee.


Dit artikel verscheen ook op de Linkedin account van Twan Houben.


523 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page