top of page

Nooit eerder in de geschiedenis was er een grotere behoefte aan een grote anti-oorlogsbeweging.


De zaken escaleren steeds sneller tussen de machtsstructuur van de VS en de weinige overgebleven naties die de wil en de middelen hebben om zich te verzetten tegen hun eisen van totale gehoorzaamheid, namelijk China, Rusland en Iran. De wereld raakt steeds meer verdeeld tussen twee groepen regeringen die elkaar steeds vijandiger gezind zijn. Je hoeft geen historicus te zijn om te weten dat dat waarschijnlijk een slecht teken is, vooral in het tijdperk van kernwapens.


Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu dat de VS de Oekraïense aanvallen op de Krim steunen, wat tot scherpe verwijten van Moskou leidt, met de uitdrukkelijke waarschuwing dat het schiereiland voor het Kremlin een "rode lijn" is die tot escalatie van het conflict zal leiden als ze wordt overschreden. Vrijdag vertelde president Zelensky van Oekraïne aan de pers dat Kiev een groot offensief voorbereidt voor de "ontruiming" van de Krim, die door Moskou als een deel van de Russische Federatie wordt beschouwd sinds de annexatie in 2014.


Zoals Anatol Lieven (een Britse auteur, journalist en beleidsanalist) eerder deze maand verklaarde, is dit precies het scenario dat zou kunnen leiden tot een opeenvolging van complicaties die eindigen in een kernoorlog.


De grootste dreiging op een nucleaire ramp die de mensheid ooit heeft meegemaakt, concentreert zich dus nu op het Krim-schiereiland. De afgelopen maanden hebben de Oekraïense regering en het leger herhaaldelijk gezworen dit gebied, dat Rusland in 2014 in beslag nam en annexeerde, te heroveren. Het Russische bewind, en de meeste gewone Russen, geloven van hun kant dat het vasthouden van de Krim van levensbelang is voor de Russische identiteit en de positie van Rusland als grootmacht.. Zoals een Russische liberale kennis (en geen bewonderaar van Poetin) me vertelde: "In laatste instantie zou Amerika kernwapens gebruiken om Hawaï en Pearl Harbor te redden, en als het moet, moeten we ze gebruiken om de Krim te redden."


En dat is alleen nog maar Rusland. De oorlog in Oekraïne wordt gebruikt om strenger op te treden tegen alle machten die niet op één lijn liggen met de door de VS gecentraliseerde alliantie (lees de NAVO). Recent hadden we drone-aanvallen op een Iraanse wapenfabriek die naar verluidt Russische soldaten in Oekraïne bewapenen. Chinese bedrijven werden bestraft omdat ze steun gaven aan de Russische defensiesector.


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft naar verluidt meerdere ontmoetingen gehad met militaire topambtenaren over mogelijke toekomstige aanvallen op Iran om de dreiging van Iran om een nucleair arsenaal te ontwikkelen te neutraliseren. Een "dreiging" waarover Netanyahu persoonlijk jarenlang heeft gelogen.


Als u Antiwar.com leest (en als u om deze zaken geeft, zou u dat toch eens moeten doen), dan ziet u nu bijna dagelijks nieuwe artikels over de nieuwste militaire stappen tegen China. Soms verschijnen ze meerdere keren per dag; afgelopen donderdag publiceerde Dave DeCamp (redacteur van Antiwar.com) twee totaal verschillende nieuwsberichten, getiteld "US Plans to Expand Military Presence in Taiwan, a Move That Risks Provoking China" en "Philippines in Talks With US, Australia on Joint South China Sea Patrols". Taiwan en de Zuid-Chinese Zee zijn twee brandhaarden waar op elk moment op verschillende manieren een oorlog kan uitbreken.


Als je weet waar je moet kijken voor goede updates over het gedrag van het Amerikaanse machtsblok en je volgt ze van dag tot dag dan is het duidelijk dat de zaken versnellen in de richting van een wereldwijd conflict van onvoorstelbare wreedheid. Hoe slecht het er nu ook uitziet, de toekomst waar onze huidige koers ons naartoe leidt is veel, veel erger.


De aanhangers van een Amerikaanse overheersing zullen dit traject naar een wereldwijde ramp voorstellen als een eenzijdige zaak, met leiders die de wereld proberen over te nemen omdat ze slecht zijn en vrijheid haten.


Dit is belangrijk om te begrijpen, want telkens als je zegt dat er iets moet gebeuren om te proberen een wereldoorlog in het atoomtijdperk af te wenden, krijg je imperialistische apologeten (verdedigers) die zeggen: "Ga dan maar protesteren in Moskou en Peking"! Alsof de Amerikaanse alliantie een soort passieve getuige is van dit alles. Wat natuurlijk volslagen onzin is. Als de Derde Wereldoorlog ons inderdaad overkomt, zal dat het gevolg zijn van keuzes die de bestuurders van het westerse bondgenootschap hebben gemaakt terwijl ze de ene afrit na de andere negeerden.


Deze neiging om de werkelijkheid om te draaien en de westerse heersende machtsstructuur af te schilderen als de vredesmacht tegen kwaadwillende oorlogszuchtigen dient om de opkomst van een flinke anti-oorlogsbeweging in het westen de kop in te drukken. Want als je eigen regering deugdzaam en onschuldig is in een conflict dan is er geen goede reden om te gaan protesteren. Maar dat is precies wat er dringend moet gebeuren, want deze mensen drijven ons naar onze ondergang.


Als je terug kijkt in de geschiedenis is het moment gekomen om ons krachtig te verzetten tegen de oorlogszucht van onze eigen westerse regeringen. De aanvallen op Vietnam en Irak waren gruwelijke wreedheden die onmeetbaar leed over onze wereld hebben gebracht, maar ze vormden geen grote existentiële bedreiging voor de wereld als geheel. De oorlogen in Vietnam en Irak kostten miljoenen mensen het leven. Nu hebben we het hier over een conflict dat miljarden slachtoffers kan maken.


Elk van de wereldoorlogen was op zijn beurt het ergste wat onze soort tot dan toe in de geschiedenis is overkomen. De Eerste Wereldoorlog was het ergste dat ooit gebeurde tot de Tweede Wereldoorlog. En als de Derde Wereldoorlog er komt, zal die vrijwel zeker de Tweede Wereldoorlog doen lijken op een 'schoolpleinruzie'. Dat komt omdat alle belangrijke spelers in dat conflict bewapend zullen zijn met kernwapens. En op een gegeven moment zullen sommigen van hen ze noodgedwongen willen gaan gebruiken. Zodra dat gebeurt, beschermt wederzijdse vernietiging ons niet langer tegen een armageddon (allesvernietigende oorlog), en komen de componenten "wederzijds" en "vernietiging" in het spel.


Niets van dit alles hoeft te gebeuren. Er is niets dat zegt dat de VS de wereld moet regeren met een ijzeren vuist, ongeacht de kosten en het risico. Waarom zouden deze naties niet gewoon vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan en samenwerken voor het algemeen welzijn van alle wezens? Zich niet kunnen afkeren van onze primitieve impulsen van overheersing en controle of niets anders kunnen doen dan passief afglijden naar nucleaire vernietiging? Allemaal omdat een paar machtshebbers streven naar macht?Maar we zullen dit traject niet kunnen verlaten tenzij de massa's de macht van hun aantallen beginnen te gebruiken om een verandering af te dwingen van oorlogszucht, militarisme en voortdurende conflicten. We moeten ons beginnen organiseren tegen de westerse regeringen en hun handen van het stuur loswrikken als ze weigeren zich af te keren. We moeten ons verzetten tegen alle pogingen om deze meest heilige van alle prioriteiten uit te schakelen. En we moeten nu beginnen. We zitten allemaal in de bus naar de afgrond en voorlopig zijn er geen signalen dat hij te stoppen is of wil stoppen. Het is een eerder symbolische benadering maar misschien kunnen we alleen op deze manier de mensen doen nadenken.


Wie is Caitlin Johnstone?

Wat je van haar leest is een samenwerking tussen haar (ze is Australische) en haar man Tim Foley (die Amerikaan is). Ze richten zich op het ontwaken van het menselijk bewustzijn en het betrekken van de mensheid bij hun opvatting over hoe een gezonde wereld eruit zou zien. Alle artikels en gedichten die je leest van haar zijn gericht op die agenda. Het is boeiend om hun visie te lezen en te voelen wat hun wereldbeeld is.

193 weergaven1 opmerking

1 Comment


Peter Braet
Peter Braet
Mar 10, 2023

Vooraleer er atoombommen vallen (als dat ooit zou gebeuren) staat de echte escalatie op het programma. Zwermtechnologie. Vijftien jaar geleden was dit nieuw maar ondertussen staat deze oorlog zoals de wereld er nooit eerder één zag helemaal op punt, dus leegmaken maar die westerse arsenalen en nadat de bommen en granaten, de kanonnen, tanks en gevechtsvliegtuigen tot schroot herleid werden begint de echte oorlog zonder atoombommen. De zwerm kan bevriende soldaten en materieel wel onderscheiden maar kan geen onderscheid maken tussen vijanden en burgers, dus..


https://www.forbes.com/sites/davidhambling/2021/03/01/what-are-drone-swarms-and-why-does-everyone-suddenly-want-one/


https://www.technologyreview.com/2022/10/24/1062039/us-navy-swarms-of-thousands-of-small-drones/


En natuurlijk doen de Chinezen ook mee:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/china-sees-balloon-launched-drone-swarms-in-its-future


Het wordt een slachting. Oekraïene is een proefterrein en Oekraïeners en Russen slechts proefkonijnen.

Like
bottom of page