top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Onlusten in Urumqi. De Chinese bevolking is het Zero-Covid beleid beu en komt op straat

In het Chinese Xingijan braken gisteren hevige protesten uit tegen het Zero Covid beleid en de zware quarantaine maatregelen van de regering. Op online geplaatste beelden is te zien hoe menigten vrijdag in de stad Urumqi slaags raken met bewakers in SWAT-uniform, nadat geruchten de ronde deden dat de aanhoudende draconische anti-Covid maatregelen hadden geleid tot de dood van tien mensen bij een brand in een flatgebouw eind donderdag.

Menigten staken hun vuisten in de lucht terwijl ze door een straat liepen en scandeerden: "Hef de lockdown op", volgens video's die op sociale media circuleren en werden geverifieerd.

Op één video is een man te horen die tegen de bewakers schreeuwt: "Wiens kinderen zijn jullie en wiens vader zijn jullie? Hebben jullie geen geweten? Hoeveel mensen zijn er vandaag gestorven?"

Xinjiang is het toneel van een van China's zwaarste en langste Covid lockdowns, waarbij veel van de 4 miljoen inwoners van Urumqi hun huizen niet mochten verlaten gedurende 100 dagen.


Op onderstaande video kan je zien hoe de 'witte pakken' die de positief geteste burgers meenemen naar quarantaine plaatsen worden bekogeld met nadar afsluitingen.


China wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en mogelijk van genocide tegen de Oeigoerse bevolking en andere voornamelijk islamitische etnische groepen in de noordwestelijke regio Xinjiang.

Mensenrechtengroeperingen menen dat China de afgelopen jaren meer dan een miljoen Oeigoeren tegen hun wil heeft vastgehouden in een groot netwerk van wat de staat "heropvoedingskampen" noemt, en honderdduizenden tot gevangenisstraffen heeft veroordeeld.
209 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page