top of page

Onthutsende RIZIV cijfers, the sequel

Op 28 april schreef ik voor dit mooie medium een artikel over een RIZIV tabel die via een goede wind op mijn laptop belandde en onder meer een enorme stijging van oncologische problemen en miskramen aantoonde.

Ik ga uiteraard niet uitweiden over de bron, maar laten we zeggen dat het iemand is die die cijfers kan opvragen bij het RIZIV vanuit z’n functie.

De bron is dus voor 100% correct, ik steek daar mijn handen, voeten en al de rest voor in het vuur. Het zijn belangrijke, niet gepubliceerde cijfers, en in dit land is dat een logische verderzetting van de geheimdoenerij. Sciensano weigerde zelfs bepaalde cijfers te geven aan parlementsleden, stel je voor.

Als ik iets schrijf, ga ik enkele dagen later wel 'ns kijken of het gelezen wordt, dat is niet alleen voor mijn (cfr de fans) “opgeblazen ego”, maar het is ook nuttig, om te zien of het de lezer interesseert. Dat was het geval, na enkele dagen was het artikel enkele duizenden keren gelezen. Aangezien ik het zelf niet minder dan een bom vind, leek me dat in feite niet meer dan normaal. Iedereen moet dit weten. Punt.

Alleen al de stijging van het aantal oncologische consults is zo fenomenaal, dat de tabel op twitter door een aantal dokters naar het rijk der fabelen wordt verwezen. 'Onmogelijk’, is het antwoord, uiteraard zonder argumentatie. Het wordt dan ook voorgesteld als “mijn stelling”, terwijl ik gewoon doorgeefluik ben van van niet gepubliceerde overheidsdata, en ik stel er een aantal "vragen" rond. Akkoord, suggestieve vragen, to say the least. Ik was dan ook meermaals ooggetuige van de ellende, het heeft wat krasjes op de ziel gezet, en kwaadheid gegenereerd.

Wat is er veranderd sinds 2019 dat een stijging van 52% oncologische consults en 31% meer miskramen verklaart?

Mag een burger die vraag stellen, want we krijgen de antwoorden niet van dé wetenschap. Meer nog, die onderzoekt de feiten blijkbaar niet eens. Wat mij de suggestieve vraag deed stellen: doen ze het niet omdat ze de uitkomst al weten? Waar is het debat? Een week geleden gebeurde er iets vreemd. Een maand na publicatie begon het artikel opnieuw viraal te gaan, en zag ik het overal opduiken op twitter en FB. Dat soort dingen fascineert me, hoe komt die hefboom er, wie is daar verantwoordelijk voor? Uiteraard was dat buiten de inquisitie van FB gerekend : na enkele dagen kregen de delers de klassieke mededeling dat delen tegen de richtlijnen van de community is omdat het, and I quote, “false information” about vaccines” betreft. Delers van het artikel belanden dus in de FB jail.

Dat heeft uiteraard het effect van de verboden vrucht, ondertussen is het artikel meer dan 23000 keer bekeken. FB wetenschap dus: een tabel van de overheid met wat kritische vragen erbij , is anno 2023 “false information”. Het is wachten op de Vlaamse fact checkers, of ze de RIZIV cijfers in twijfel gaan trekken, me opnieuw complotdenker gaan noemen en/of een verklaring gaan geven voor de cijfers. Wellicht zullen ze het “uitgestelde consults” noemen, benieuwd wat de uitleg voor de miskramen zal zijn.

Laten we afsluiten met de woorden van Lieven Annemans: "Onwetendheid is tijdelijk, maar het duurt soms verdomd lang"
973 weergaven0 opmerkingen
bottom of page