top of page

Over De Hond met 9 levens: Wie bang is krijgt ook klappen, de autobiografie van Maurice de Hond


Opiniepeiler, technologie-expert, ondernemer en bekende Nederlander Maurice de Hond heeft een bijzondere, eerlijke autobiografie geschreven. Maurice werd in oktober 75 jaar, maar dat is niet de reden waarom hij besloot om zijn leven te boek stellen, vertelde hij me. De reden is dat hij vindt dat hij een document moet nalaten over zijn denken en doen, zeker naar aanleiding van het feit dat hij de voorbije drie jaar plots 'gecanceld' werd door de media, terwijl diezelfde media hem in de jaren voordien haast doodknuffelde. De reden? De Hond is een data-man en een man van cijfers en logica. In twee zaken werden die data en die logica de afgelopen jaren niet gevolgd: in de Deventer moordzaak, waar volgens zijn bevindingen de foute man is veroordeeld en in de hele aanpak van Corona, waar flater na flater werd geslagen en leugen na leugen werd verteld. Dat was de achterliggende reden voor het schrijven van dit boek, maar in zijn autobiografie gaat De Hond verder; hij beschrijft zijn goed gevuld leven waarin hij zich -als zoon van twee Auschwitz overlevenden- opwerkt tot ondernemer, opiniepeiler en pionier van nieuwe computertechnologieën. Tegelijk werd hij bij het brede publiek vooral bekend van zijn peilingen naar het stemgedrag van de Nederlanders. Daardoor werd hij ook een veelgevraagde gast werd op hoofdkwartieren van politieke partijen en kende en kent hij vele politici, van den Uyl, over Wiegel tot Kok, Fortuyn en Rutte. Zijn fascinatie voor de -toen- nieuwe internet technologie bracht hem naar Silicon Valley en New York en zijn hobby als scheidsrechter bracht hem zowaar tot bij het betaald voetbal. Maar in zijn privé leven kende hij veel tegenslagen; hij verloor al vroeg zijn vrouw en kreeg in 2020 opnieuw een klap te verwerken toen zijn zoon Marc ook overleed aan kanker. Maurice de Hond schrijft meeslepend en zonder remmingen, over de zwartste en de mooiste periodes van zijn leven. Wie bang is krijgt ook klappen is de titel van het boek en meteen ook het adagium van Maurice zijn vader.


Ik wil u hieronder de eerste zinnen uit het boek even meegeven, omdat ze de inleiding zijn op een opmerkelijk en rijk geschakeerd leven van een opmerkelijke man: de Hond met 9 levens.


Wie bang is krijgt ook klappen van Maurice de Hond kost 25 euro en is te bestellen via de Tegenwind webshop: https://tegenwind.myshopify.com


"Ik kom uit een geslacht van overlevers, van vechters. Maar het had niet veel gescheeld of ik was er nooit geweest. In september 1943 kwam mijn moeder, Jannie Brander, terecht in Blok 10 van Auschwitz, de meest gevreesde plek in het concentratiekamp, omdat hier gevangenen – voornamelijk vrouwen – werden onderworpen aan afschuwelijke medische experimenten. Een van die experimenten was een ‘onderzoek’ van de Nazi’s om te kijken of ze Joodse vrouwen onvrucht- baar konden maken. Mijn moeder was zo’n proefkonijn.1 Het is te danken aan het snelle handelen van een Joodse arts die daar als gevangene werkte, dat zij na de oorlog alsnog moeder werd. Hij naaide haar baarmoeder in het geheim dicht, zodat de vele gifspuiten die later werden ingebracht hun uitwerking miste. Ze is een van de amper 200 overlevende vrouwen van Blok 10. Op 8 oktober 1947 werd ik geboren. Ten tijde van de oorlog was mijn moeder al getrouwd. Kort voor de oorlog trad ze in het huwelijk met Mark de Hond, de broer van mijn vader. Mark overleed al snel door de ontbe- ringen in Auschwitz. Mijn vader, Sam de Hond, kwam in maart 1944 in Auschwitz aan; zijn onderduikadres in de Saffierstraat in de Amsterdamse Pijp was verraden. Direct na aankomst, op zijn verjaardag, werd zijn vrouw Klara Stodel vergast."
715 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page