top of page

Prof Dr Paul De Hert deelt zijn kennis maar ook zijn muziek in interessante podcast

Culture Coated met Paul De Hert


Culture Coated is een online radioprogramma dat op vrijdag en zaterdag live te beluisteren is op www.radiobenelux.be. Het gaat over allerlei onderwerpen, er wordt geen onderwerp uit de weg gegaan en alles is overgoten met cultuur en muziek. Everything is Culture Coated.


Op vrijdag 14 april 2023 was Paul De Hert te gast bij Culture Coated. Als hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit van Tilburg (KUB), specialiseerde hij zich in specifieke domeinen op vlak van technologie, privacy, mensenrechten, strafrecht en Europees recht.

De link tussen zijn diepgaande passie van het recht en de actuele thema’s zoals het zelfbeschikkingsrecht, is klaarhelder. Het is een duidelijke missie van Paul om als mens vanuit zelfverantwoordelijkheid, kritisch denken, levensovertuiging, rechtvaardigheid en vrijheid, eigen keuzes te maken.


In het gesprek kwamen uiteenlopende topics aan bod, gaande van gezondheid in de brede zin van het woord, tot de privacy die geniepig in elke huiskamer wordt geïnfiltreerd tot de overdigitalisering waarbij uitsluiting en ongelijk(waardig)heid wordt gecreëerd. Hierover dienen absoluut existentiële, ethische vraagstukken omtrent “mens-zijn” en menselijkheid gesteld worden.

In hoeverre verliezen we onze humaniteit en integriteit als we de weg op gaan van robotisering? Paul deelt onmiskenbaar zijn bezorgdheid omtrent transhumanisme en de relatie van de mens met technologie.

“De mens zélf mag meer verantwoordelijkheid nemen. Samen kunnen we ons (anders) organiseren”.

En in dat opzicht is het nieuwe levensbeschouwelijke initiatief ‘Natuurhumanisme’ alvast een voorzet. Deze werd samen met Ronald Meester, Paul Neuteboom en Steven Arrazola de Oñate opgezet.


Natuurhumanisme start vanuit een levenshouding van omzichtigheid en balans. Met als doel om opnieuw een relatie op te bouwen met de natuur, een samenleving vrij van autoritaire structuren en vrij van onderwerping van de mens en natuur. Hierbij staan politiek, technologie en economie ten dienste van de mens en natuur en niet omgekeerd.

Website: https://natuurhumanisme.org

Culture Coated betekent ook muziek. Tussendoor beluisteren we een variëteit van gekozen nummers door Paul, met een extra toelichting van de plaat.

Interview door: Geraldine Huybrechts


De keuze van Paul De Hert:


 1. Rolling Stones - I can’t get no satisfaction

 2. Angèle & Roméo Elvis - Tout oublier

 3. Bill Evans Trio It might as well be spring

 4. David Darling & the Wulu Bunun - Ku-Isa Tama Laug

 5. Patti Smith - Dancing barefoot

 6. Suicide - Cheree (idee van do it yourself)

 7. Sun Kil Moon - Nervous To Fly

 8. David Bowie - Heroes

 9. Lil Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs

 10. Vive la Fête - Touche pas

 11. Zita Swoon - Dare to love

Culture Coated vind je ook terug op Facebook.275 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page