top of page

Radio 1 - Alles begint bij luisteren?

Toen ik vandaag van mijn werk naar huis reed zette ik toevallig nog eens Radio 1 op.

Meestal luister ik naar (klassieke) muziek of naar een podcast maar ik dacht bij mezelf dat ik onze openbare omroep toch nog eens een kans moest geven. Ik hoorde eerst de slogan “Alles begint bij luisteren”. Uiteraard ben ik het volmondig met deze slogan eens maar ik maakte me toch al dadelijk de bedenking dat de VRT dit, net als de andere Vlaamse media, de laatste jaren niet echt heeft gedaan. Ze fungeerden, naar mijn bescheiden mening, vooral als propagandakanaal van onze overheden. Het was iets na 18u en blijkbaar luisterde ik naar het programma Voorproevers met Annemie Peeters. Zij had vanavond haar schoonzus Jana Elza Wuyts, die een boek schreef over haar hond Boef, uitgenodigd. Jana, die overigens uiterst sympathiek klonk, vertelt in haar boek haar verhaal over hoe ze een wilde Spaanse berghond in huis nam in 2021. Met bloed, zweet en tranen slaagde Jana er samen met haar man Marnix Peeters in om de “wolf” in een hond te transformeren. Een gans uur werd er uit het boek voorgelezen en Annemie vertelde hoe schitterend ze het werk van Jana vond en hoe ze ervan heeft genoten. Uiteraard vind ik het enorm mooi dat deze auteur de kans kreeg om haar boek te promoten en ik twijfel er niet aan dat het vermoedelijk een zeer goed en lezenswaardig boek is.


Toch moet ik toegeven dat ik me luidop afvroeg waarom er wel, in prime time, aandacht kon zijn voor dit boek maar er nooit auteurs worden uitgenodigd die een boek schreven over maatschappelijk veel relevantere thema’s? Zoals jullie weten schreef ik zelf ook vrij recent een boek en hiervoor stuurde ik in november 2022 een persoonlijk persbericht naar 360 Vlaamse journalisten, waarvan overigens ook 11 journalisten van VRT. Geen enkele journalist heeft me ooit geantwoord en er verscheen geen letter over mijn boek in de mainstream media. Zelfs de lokale journalisten die vroeger, toen ik nog lid was van Open Vld, elk persbericht dat ik hen bezorgde ongeveer 2u later online gooiden namen niet de moeite om te antwoorden. Zelf kan ik uiteraard niet beoordelen of mijn eigen boek relevant genoeg is om aandacht aan te schenken. Ik ben er echter wel van overtuigd dat andere auteurs zoals bijvoorbeeld professor Mattias Desmet (hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Gent) en dokter Erwin Annys die respectievelijk “De Psychologie van Totalitarisme” en “FACTCHECK. NEEN Niet elke arts deelt de mening van de televisie-expert.” schreven wel deze aandacht verdienen en ik vroeg me daarnet dan ook luidop af waarom deze schitterende auteurs net als Jana Elza Wuyts niet eens de kans krijgen om een uur over hun boek te mogen komen vertellen op Radio 1?

Alles begint bij luisteren? Misschien moet de VRT, die betaald wordt met ons belastinggeld, toch ook eens luisteren naar mensen die niet akkoord waren met het narratief van de afgelopen jaren?

Misschien is het een idee dat jullie een mailtje sturen naar de redactie van Radio 1 met de vraag of ze professor Mattias Desmet of dokter Erwin Annys eens willen uitnodigen om gedurende een uur over hun boek te mogen spreken? Dit moet heus niet in prime time maar mag perfect overdag op een moment dat er veel minder mensen naar de radio luisteren. Als de VRT het echt meent met hun mooie slogan zou dit toch niet teveel gevraagd mogen zijn? Toch?


Steven Arrazola de Oñate



584 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page