top of page

Rampen: Science or Fiction?


Na het Coronathema mag er nu ook geen tegenstem meer zijn rond het Greta-thema. Over het klimaat spreken we dus ons ook niet meer uit of verbanning dreigt alweer.

Het is absoluut mijn domein niet, hoewel ik het al decennia met argusogen volg.

Net zolang ik op deze aardkluit rondloop, heb ik om de paar jaar wel een straffe voorspelling gelezen, die beweerde dat ik het einde van onze planeet nog zou meemaken. Als kind boezemde mij dat angst in.

Ondertussen zijn we in het jaar 2023 aanbeland. Nu de Coronacrisis Greta drie jaar heeft doen zwijgen en de pandemie zo goed als doorgespoeld wordt door de echte wetenschap, merk ik alweer een heropleving rond het Greta-thema (binnenkort ontvangt ze zelfs een ere-doctoraat in de Theologie aan de Universiteit van Helsinki. Hoe de ene religie de andere in stand houdt).


Toch enkele bedenkingen van een simpele geest:


1) Zo goed als al die 'voorspellingen' spruiten voort uit modellen. We hebben de laatste jaren mogen vaststellen dat deze onderhevig zijn aan zoveel variabelen, dat de kans dat een model juist is alleen maar te berekenen valt met kansberekeningen.


2) Modellen zijn intrinsiek beperkt, vermits ze onmogelijk met alle mogelijke invloeden rekening kunnen houden.


3) We verzamelen nog maar een 150-tal jaar data rond dit thema. Onze aardbol draait al miljarden jaren rond. Als je in elke andere tak van de wetenschap met dit soort verhoudingen onderzoek doet, dan word je uitgelachen wegens niet representatief. 150 jaar kan nooit voldoende zijn om voorspellingen te maken waarbij miljarden jaren aan data ontbreken.


4) Bij de aanwervingsprocedure van het ondertussen ter ziele gegane Global-Well hebben we kennis gemaakt met enkele klimaat-wetenschappers. Twee van hen waren destijds betrokken bij het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), het panel dat de angstboodschappen uitbrengt. Deze twee wetenschappers waren formeel. Ze waren eruit gestapt omdat er nooit een consensus is geweest en tegenstemmen ook daar het leven moeilijk werd gemaakt. De kleine kern van een 20-tal rapporteurs mocht geen andere lijn volgen. Waar hebben we dat nog gehoord?


5) Ik daag u uit om vandaag de weersvoorspelling van de komende week volledig te noteren in al zijn details. Noteer dan elke dag wat je echt zelf hebt kunnen vaststellen, van de temperatuur tot regen, zon en bewolking. Volgende week leg je beide naast elkaar en dan zal je merken dat we nog niet in staat zijn om een paar dagen na elkaar correcte voorspellingen af te leveren.

Of er iets aan de hand is of niet, dat laat ik in het midden. Ik stel alleen maar de vraag of dat wat er ons steeds wordt voorgehouden wel voldoende basis heeft om zinnige uitspraken over te doen.

Ik link hieronder een artikel uit de NY Post (uit 2021). Een summier maar simpel overzicht van de laatste 50 jaar.

Houd u vast aan de takken van de bomen, de volgende storm is nabij.310 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page