top of page

Reacties op het ontslag van Jacinda Ardern: politici lovend, burger vernietigend.

Het was gisteren 19 januari, een donderdag, Op het eerste zicht een dag zoals er vele dagen zijn en nog veel zullen van komen. Maar in Nieuw-Zeeland kondigde Jacinda Ardern, sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland, tijdens haar eerste persconferentie van het jaar plotseling haar vertrek aan. Ardern heeft ‘niet langer genoeg in de tank’ voor de functie van premier, zei ze.


Tijdens de afgelopen corona jaren heb ik haar met grote ergernis maar vooral verbazing gevolgd. Zij was één van de premiers ( tevens ook lid van de Global Young Leaders) die keiharde maatregelen met hand en tand verdedigde in haar land. En daarin ging ze ver, heel ver. Twee citaten voor de mensen die het al uit hun geheugen hadden gewist: "Negeer alle andere informatie over Covid-19, wij als regering zijn je enige juiste bron van informatie" en "Er zijn twee klassen van burgers: de ongevaccineerde klasse die zijn rechten verliest en de gevaccineerde klasse die zijn rechten behoudt".


Groot was dan ook mijn verbazing toen ik van onze Belgische en Nederlandse politica op twitter uitslutend bewonderende woorden zag verschijnen, die nogmaals duidelijk maakte hoe groot de kloof is tussen politiek en burger.