top of page

Reacties op het ontslag van Jacinda Ardern: politici lovend, burger vernietigend.

Het was gisteren 19 januari, een donderdag, Op het eerste zicht een dag zoals er vele dagen zijn en nog veel zullen van komen. Maar in Nieuw-Zeeland kondigde Jacinda Ardern, sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland, tijdens haar eerste persconferentie van het jaar plotseling haar vertrek aan. Ardern heeft ‘niet langer genoeg in de tank’ voor de functie van premier, zei ze.


Tijdens de afgelopen corona jaren heb ik haar met grote ergernis maar vooral verbazing gevolgd. Zij was één van de premiers ( tevens ook lid van de Global Young Leaders) die keiharde maatregelen met hand en tand verdedigde in haar land. En daarin ging ze ver, heel ver. Twee citaten voor de mensen die het al uit hun geheugen hadden gewist: "Negeer alle andere informatie over Covid-19, wij als regering zijn je enige juiste bron van informatie" en "Er zijn twee klassen van burgers: de ongevaccineerde klasse die zijn rechten verliest en de gevaccineerde klasse die zijn rechten behoudt".


Groot was dan ook mijn verbazing toen ik van onze Belgische en Nederlandse politica op twitter uitslutend bewonderende woorden zag verschijnen, die nogmaals duidelijk maakte hoe groot de kloof is tussen politiek en burger.Twee van onze Vlaamse en federale ministers die vol lof zijn over deze premier en ze zelfs beschouwen als een rolmodel. Dat staat in schril contrast met de reacties die ze op twitter los maakten met dit soort dwepende woorden over Ardern. Meer dan 90 % van de reacties zijn zeer vernietigend voor de Nieuw-Zeelandse premier. Woorden als 'segregatie' en 'discriminatie' komen meermaals terug. Werkelijk honderden reacties veroordelen de tweets van beide politica. De kloof tussen politiek en burger wordt groter en groter.


Ook in Nederland lieten politici geen kans voorbij gaan om de ontslag nemende premier met rozenblaadjes te bejubelen. Groen Links Kamerlid Corinne Ellemeet spreekt haar bewondering uit. "Jacinda Ardern blijft zichzelf en zo staat ze ook in haar politiek carrière".

Ellemeet kijkt naar haar op en probeert zelf ook in de politiek 'zichzelf te zijn want alleen zo hou je het vol', besluit ze.

Hieronder de link naar het twitter bericht waar ze een deeltje tonen uit de talkshow "Khalid en Sophie".


Ook hier weer heftige reacties van de kijkers die voor het overgrote deel niet echt positief zijn. Of dat in de toekomst onze politica zal doen nadenken, betwijfelen we, maar het zou ze toch eens aan het denken mogen zetten.


Als uitsmijter, kan natuurlijk deze fake news video niet ontbreken. Het is al meermaals gebruikt bij andere gelegenheden maar ook bij deze bekendmaking duikt het weer op.

Nogmaals voor alle duidelijkheid: deze video is FAKE. Maar we mogen eens lachen.641 weergaven1 opmerking

1 Comment


Peter Braet
Peter Braet
Jan 20, 2023

Hiep hiep hiep, hoera!!!

Like
bottom of page