top of page

Red de NL appels en peren

We maakten het afgelopen jaar al een mooie documentaire in samenwerking met Dr. Ir. Carla Peeters. Die kan je hier bekijken.


Ze bezorgde ons deze week een oproep om een petitie te tekenen om de teelt van de Nederlandse appels en peren te helpen redden.

Hieronder vind je de info om dit te steunen:

We bieden u ook nog een artikel aan dat van haar onlangs verscheen bij de collega's van "De Nieuwe Oogst".


'Appel per dag is zo gek nog niet'


Het kabinet dubt over een btw-afschaffing op groenten en fruit. Immunoloog Carla Peeters is groot voorstander van het nultarief. Decennialang was er voor voeding als medicijn in de Westerse geneeskunde weinig aandacht.


Voor gezondheidsklachten worden daarom door artsen al snel medicijnen voorgeschreven, terwijl veel van deze klachten zijn op te lossen wanneer mensen de juiste en voldoende voedingsstoffen nemen. Ondanks dat de zorgverzekeringspremie ieder jaar stijgt, neemt het aantal mensen met chronische ziekten toe. Het besef dat het voortzetten van de huidige aanpak voor het behandelen van gezondheidsklachten onbetaalbaar en onhaalbaar is, dringt door.

De roep vanuit de samenleving voor duurzamere oplossingen met minder medicijngebruik en integratie van voeding en leefstijl, waardoor minder medicijnresten en microplastics in het ecosysteem terechtkomen, zwelt aan. In de agrarische wereld werd deze positieve trend al eerder ingezet. Boeren en telers maken steeds minder gebruik van medicijnen en pesticiden.

Chronische en infectieziekten

Het doel daarvan is het bevorderen van een natuurlijk evenwicht met een toename van biodiversiteit in de bodem, planten, dieren en mensen, waardoor gezondheid, nutritionele waarde van producten en het immuunsysteem bevorderd worden. Zo is er minder kans op het ontstaan van chronische en infectieziekten.

Het besef dat het voortzetten van de huidige aanpak voor het behandelen van gezondheidsklachten onbetaalbaar en onhaalbaar is, dringt door

De vele gunstige gezondheidseffecten van het eten van één appel per dag worden onderbouwd door een groot aantal wetenschappelijke artikelen. Voorbeelden zijn de vermindering van hart- en vaatziekten, stimulering van gewichtsverlies, verlaging van het risico op diabetes, vermindering van het risico op enkele veelvoorkomende kankersoorten en bescherming tegen astma en infectieziekten.

Hartaanval of herseninfarct

In het British Medical Journal verscheen in 2013 een modelmatige studie. Daarin werd het gebruik van statines vergeleken met het eten van een appel per dag om hart- en vaatziekten te voorkomen. De auteurs concluderen dat, door het eten van een appel per dag door mensen ouder dan vijftig jaar in het Verenigd Koninkrijk, ongeveer 8.500 overlijdens als gevolg van een hartaanval of herseninfarct te vermijden zijn. Dat is vergelijkbaar met het gebruik van statines, maar met minder bijwerkingen als spierpijn en diabetes.

Een appel met schil bevat vitaminen, mineralen, polyfenolen, pectine en flavonoïden en bovenal vele gunstige bacteriën, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt. Alleen al het stimuleren van de consumptie van een appel per dag voor kinderen (kleine appel) en volwassenen kan een enorme gezondheidswinst opleveren. Ook voor de consumptie van een peer per dag zijn vele gunstige gezondheidseffecten beschreven. Het voedingscentrum erkent zowel de appel als de peer als duurzaam product.


Betaalbare voeding

Het gemeenschappelijk belang is een gezondere wereld. In de verbinding arts-boer/teler-burger liggen grote kansen om de burger eigen leider te laten worden over zijn/haar gezondheid, door inzicht en het stimuleren van de juiste keuzes in betaalbare voeding.

Betere gezondheid resulteert in een gunstigere economische ontwikkeling en minder zorgkosten. Wanneer het besef doordringt dat de boer/teler in feite een gezondheidsdienst levert, is een btw-nultarief op verse groenten en fruit en een faire prijs een logische keuze waar iedereen beter van wordt.

375 weergaven0 opmerkingen

תגובות


bottom of page