top of page

Steeds meer landen keren zich af van de VS

“Als de dollar zijn unieke status verliest, wacht de VS een afrekening zoals nooit voorheen. De dollar is onze supermacht.”

Het zijn de woorden van Fareed Zakaria, nieuwsanker voor CNN. Ik bekijk CNN een beetje als de spreekbuis van de elite, en als ze daar al nerveus beginnen te worden, dan wil dat al wat zeggen. Ik schrijf al sinds jaar en dag over het einde van de petrodollar en het thema is stilaan mainstream aan het worden.


De VS en bij uitbreiding het Westen dankt veel van de rijkdom aan de goedkope grondstoffen die de rest van de wereld leveren. Die grondstoffen werden eerst geroofd via de kolonies en later via slimme financiële constructies. Het huidige financiële systeem komt dan ook vooral het Westen ten goede. Dat is “the golden billion” waar Poetin het over heeft.

Het is de periode waarin financiële activa veel sneller in waarde stegen dan grondstoffen waardoor de ontwikkelingslanden gedwongen waren om hun natuurlijke rijkdommen goedkoop te verpatsen.


Dat systeem werkte verschrikkelijk goed voor het Westen, maar dient steeds minder de belangen van de opkomende economieën die het toch grotendeels moeten hebben van de productie van grondstoffen. Als je geen faire prijs krijgt voor je producten, is het moeilijk om vooruit te geraken.


Een eerlijkere wereld begint met een eerlijker systeem en dat is enkel mogelijk met eerlijk geld.


En een systeem waarbij de VS een bijna onbeperkte hoeveelheid aan dollars kan printen terwijl de rest er keihard voor moet werken, is niet bepaald fair. Het dient toch vooral de VS. Daar maken ze ook steeds minder een geheim van overigens. Toen China en Brazilië aankondigden om de onderlinge handel in de toekomst af te rekenen in nationale valuta’s in plaats van dollars, zei het Witte Huis daar het volgende over:

“Overschakelen naar nationale valuta’s is een schending van de rechten van Amerikaanse burgers”.


Hier is eigenlijk alles mee gezegd. Ze zijn in Amerika van mening dat China en Brazilië bij hun onderlinge handel toch vooral de belangen van de Amerikanen voorop moeten stellen. De eigen belangen zijn daarbij ondergeschikt. Dat China en Rusland met steeds luidere stem hun ongenoegen laten blijken, zijn we stilaan wel gewend maar dat steeds meer landen zich hierbij aansluiten en de Westerse bemoeienissen zat zijn, is nieuw.


Zo is Brazilië sinds 2021 in sneltempo goud aan het opkopen en de reserves bedragen inmiddels 130 ton. Dat is het dubbele van enkele jaren geleden.

De afhankelijkheid van de dollar en euro werd gelijktijdig afgebouwd en de positie in Chinese Yuan werd verviervoudigd. Het is meer dan symbolisch dat recent het BNP van de BRICS-landen het BNP van de G7 oversteeg.

De machtsverhoudingen in de wereld zijn aan het veranderen. De G7 is niet langer de alleenheerser van de wereld. Het wordt tijd dat de G7 rekening begint te houden met dat andere machtsblok: de BRICS.

De BRICS-landen zien niet alleen hun BNP sneller groeien, maar ook steeds meer landen kloppen aan de deur.


Zowel Saudi-Arabië, Argentinië, Iran, Algerije, Nigeria, Egypte en Mexico tonen interesse in lidmaatschap. Mexico? Ja, zelfs Mexico dus. De jaarlijkse handel tussen de VS en Mexico overstijgt inmiddels de $600 miljard maar zelfs de Mexicanen hebben hun buik vol van de VS.


“Mexico is een onafhankelijk en vrij land, geen kolonie van de VS. Samenwerking? Ja! Onderwerping? Nee!”, zei president Lopez Obrador daarover recent.

En als de VS de boel steeds harder belazert met een reservemunt die onbeperkt bijgeprint kan worden, dan zetten de BRICS-landen daar straks wel een eigen valuta tegenover. Een valuta die gebaseerd is op de grondstoffenreserves van de deelnemers.

Ze maken er trouwens haast mee. De nieuwe valuta zal al bij de volgende BRICS-summit in Zuid-Afrika gepresenteerd worden.


Een eerlijke valuta en een eerlijke prijs voor de grondstoffen.


Tekenend op dit vlak is de recente productieverlaging die diverse landen, waaronder Saudi-Arabië, Rusland, Irak en Koeweit aankondigden. Samen gaat het om een productieverlaging van 1,6 miljoen vaten per dag.


Biden zal een topprijs mogen betalen om de strategische oliereserves weer op peil te brengen.


Maarten Verheyen is auteur van het boek "Het Eindspel van ons Financieel Systeem".

Je kan dit boek gratis downloaden via www.eindspel.be

285 weergaven1 opmerking

1 Comment


Peter Braet
Peter Braet
May 17, 2023

Wie gelooft dat het land dat meer militaire uitgaven doet dan de rest van de wereld bij elkaar dat zomaar laat gebeuren? Heel naïef. De oorlog tegen Belt and Road Initiative is al begonnen.

Like
bottom of page