top of page

Twitter Files, deel 2. Heeft Twitter critici en rechtse commentaren gecensureerd?


De tweede aflevering van Elon Musk's "Twitter Files" onthult hoe de sociale mediagigant in het geheim conservatieve tweets en gebruikers op de "zwarte lijst" zou hebben gezet.

Met name het bereik van critici van de Corona-maatregelen en meer rechtse inhoud zou kunstmatig zijn onderdrukt.


Was er ook schaduwcensuur, het zogenaamde shadowbanning?

Onpopulaire tweets werden niet noodzakelijk gedempt of geblokkeerd, maar hun bereik werd gemanipuleerd, legt freelance journalist Bari Weiss (38, voorheen van de "New York Times") uit. Zij legt in een reeks Tweets uit hoe Twitter het zogenaamde "schaduwverbod" zou hebben ingevoerd om de zichtbaarheid van tweets van rechtse of vermeend rechtse gebruikers te beperken.

Volgens Weiss behoren de conservatieve talkshowhost Daniel Bongino en Dr. Jay Bhattacharya (van Stanford University; hij pleitte voor een omgekeerde lockdown, zoals Sam Brokken dat in België deed) , en de rechtse activist Charlie Kirk tot de gebruikers die door Twitter een 'schaduwverbod' kregen opgelegd.


Screenshot van de computer van een Twitter medewerker. Je ziet de pagina van Stanford professor Dr. Jay Bhattacharya. Hij waarschuwde ervoor dat lockdowns nefast waren voor de mentale gezondheid en scholing van kinderen en kwam voor die mening op de 'Trends Blacklist'.


Bari Weiss die eerder voor de "New York Times" en de "Wall Street Journal" schreef, schetste hoe de vrijheid van meningsuiting blijkbaar massaal werd beperkt. Ze twitterde: "Uit een nieuw onderzoek blijkt dat teams van Twitter-medewerkers zwarte lijsten maken, voorkomen dat ongewenste tweets trending worden en actief de zichtbaarheid van hele accounts of zelfs trending topics beperken - allemaal in het geheim, zonder gebruikers te informeren."

Zo, zei hij, is het bedrijf afgeweken van zijn oorspronkelijke missie om "iedereen de mogelijkheid te geven ideeën en informatie onmiddellijk en zonder belemmeringen te creëren en te delen".


Het is de tweede keer dat Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter, een deel van de zogenaamde Twitter files lost. Hij doet dat ook voor de tweede keer via een journalist die het nieuws brengt via Twitter.

364 weergaven1 opmerking

1 Comment


Peter Braet
Peter Braet
Dec 09, 2022

Binnenkort kan je zien of je schaduwban kreeg, zo sportief lijkt ie wel te zijn, maar de nieuwe Twitterbaas zal zich aan de EU censuurregels moeten houden.

https://techpulse.be/nieuws/352225/binnenkort-zie-je-op-twitter-of-je-een-shadowban-hebt/

Like
bottom of page