top of page

Van Aolsjt carnaval en politieke karikaturen.

Naar verluidt is het al een traditie sinds de Middeleeuwen. Al eeuwen lang dus satire, spotten met de tegenstander, met de politici, koningen en kerken, en ook met zichzelf. Ze behouden zich het recht om 3 dagen met alles te lachen: Aolsjt Carnaval. Ik begrijp geen snars van dat met 2 neptieten en een pruik op rondlopen, en dat hoeft ook niet, ieder z'n ding, zo ben ik opgevoed. Vrijheid blijheid.


Maar nu is het genoeg geweest voor Ecolo. De franstalige groenen vroegen deze week in een parlementaire vraag welke maatregelen er genomen zouden worden tegen karikaturen, en pleitten voor “arrestaties” van personen die een “racistische houding aannemen. Dat is geen satire, maar echt gebeurd. In de Middeleeuwen hadden narren die functie. Verstandige koningen lachten zich krom als hun nar de zwakke kantjes van iemand van het hof in de verf zette, de minder verstandige gooiden hen op de brandstapel. Je kan beter uitkijken bij wie je de nar uithangt, dat hebben ze bij Charlie Hebdo helaas moeten ondervinden. Ik lach me vaak krom met een JM De Decker, één van de narren van deze tijd. Het zijn essentiële factoren in de democratie. Hij kent z’n cijfers, en legt de vinger niet op de wonde, maar steekt hem er in. En ondertussen zegt hij wat velen denken.

Het is ook de week waar Roald Dahl zich omdraait in z’n graf. Zijn boeken worden herschreven. Honderden aanpassingen. “Kleine mannen” , worden kleine personen. In De Heksen, waar geschreven staat dat de heksen kaal zijn onder hun pruiken, wordt een zin toegevoegd: . “Er zijn genoeg andere redenen waarom vrouwen pruiken kunnen dragen en daar is zeker niets mis mee”, staat er nu bij. Er werden “sensitivity readers” ingehuurd om zijn verhalen inclusief te maken. Nogmaals, dit is geen satire, maar echt gebeurd. Deze week werd dus nog 'ns bewezen dat de vrijheid van mening onder druk staat, onder druk van al wat woke is. We gaan literatuur herschrijven omdat ze mensen zou kunnen kwetsen. Herlees die zin, nageslacht, dit is wat we deden begin 21e eeuw. Het tijdperk van de hysterie. Latere generaties gaan niet geloven waarom verstandige mensen er aan meededen. Maar er is hoop. Bekijk het aantal reacties op de geniale filering door Rik Torfs, in vergelijking van die van zijn collega professor Steven Van De Walle die het allemaal ok vindt blijkbaar.

De burger lust geen wokers


Wokistan is een lachwekkend marginaal land waar ik nooit zal wonen. Het heeft maar 1 toekomst: zijn eigen implosie. De tirannie van de gevoeligheden die mensen verdeelt, zal zichzelf opvreten, omdat het denkt in termen van conflict ipv in oplossingen. Ze willen teksten elimineren, het verleden uitwissen en zelfs mensen monddood maken. Maar zo zit de mens nu eenmaal niet in mekaar, het is tegen onze natuur. Het doet altijd opnieuw denken aan de wijze woorden van Karl Popper: wie de intoleranten tolereert, is medeverantwoordelijk voor het verdwijnen van de tolerantie.224 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page