top of page

Waar is iedereen?

Ik ben een contrarian en koop bij voorkeur aandelen waar anderen de neus voor ophalen. En als er één belegging is waar beleggers momenteel hard van weglopen, dan is het deze:


Bovenstaande grafiek toont de investeringen in de mijnsector. Op dit moment liggen deze op het laagste niveau van de voorbije 20 jaar! De laatste belegger heeft hier nagenoeg letterlijk het licht uit gedaan en geen kat die nog wil investeren.

Het doet mij ook een beetje denken aan de oliesector van enkele jaren geleden waar de majors de investeringen fors hadden teruggeschroefd en liever in hernieuwbare energie dan in fossiele brandstoffen investeerden. Dat bleek zo ongeveer de bodem in de sector en de wederopstanding die we sindsdien zagen, is er ééntje voor de geschiedenisboeken.


Ik zag op Twitter ook een aantal posts passeren van beleggers die de Denver Gold Show bijwoonden. Dit is een jaarlijkse conferentie waar mijnbedrijven zich komen presenteren aan beleggers.

Wel, het is dit jaar een behoorlijk doods gebeuren:


Ik publiceer dit soort nieuwsberichten inmiddels 23 jaar en ik weet hoe het gaat. Ik kan hier zoveel staan roepen als ik wil, als een sector in de lappen ligt, willen beleggers er gewoon niet van weten.


Hoe vaak heb ik niet over de uraniumsector geschreven?

Dit schreef ik op 7 september 2019:

Eens in productie, staat Nexgen in voor één vijfde van de wereldwijde uraniumproductie.

Nexgen kan jaarlijks zo’n 25 miljoen pond uranium produceren aan een kostprijs van amper CAD 5,81 per pond en dat levert het bedrijf CAD 900 miljoen aan netto cash flow op (gerekend aan een gemiddelde uraniumprijs van $50). Als je die kasstromen verdisconteert, kom je aan een net present value van CAD 3,7 miljard.

Wel, dit project is momenteel op de beurs te koop aan amper één vijfde van die waarde!”


En dit kreeg je op 1 april 2020 te lezen:


Ik kocht Nexgen (ticker NXE) tegen gemiddeld C$2,25 met het idee dat de prijs naar C$25 kon.

Dit aandeel noteerde gisteren C$1,08 (en tikte vorige week C$0,76 aan).

Wie aankopen zoekt in de sector, houdt het best bij Nexgen. Dat is absolute topkwaliteit.”


Ja, beleggers in uranium hadden enkele jaren geduld nodig. Maar als je Nexgen kocht aan C$1 of zelfs C$2, heb je nu 272% tot 686% winst. Dat was het wachten toch waard, nietwaar? Beleggers hebben echter geen geduld en zijn al helemaal niet bereid om (bij) te kopen wanneer de markt soldenprijzen hanteert.


Zoals nu dus bij de goud- en zilvermijnen.

Ik heb het ganse jaar door mijn posities uitgebreid en dat blijf ik ook nu nog doen. En net zoals nu bijna niemand uranium heeft, zal over enkele jaren ook niemand goud- en zilvermijnen bezitten. Zo ging dat de voorbije 23 jaar, en zo zal het ook de komende 23 jaar gaan. De gemiddelde belegger is blijkbaar gedoemd om steeds maar opnieuw dezelfde fouten te maken.


En om de vragen voor te zijn: Nexgen moet je vandaag niet meer kopen. Dat had je enkele jaren geleden moeten doen.


Maarten Verheyen is auteur van het boek "Het Eindspel van ons Financieel Systeem".

Je kan dit boek gratis downloaden via www.eindspel.be

469 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page