top of page

Washington dicteert zijn voorwaarden aan de wereldwijde energiemarkt

De energiecrisis in de EU-landen blijft maar duren.


De energiecrisis wordt veroorzaakt door het EU-beleid voor de transitie naar alternatieve energiebronnen. In 2021 is de prijs van energie gestegen. De Russisch-Oekraïense oorlog heeft de situatie op de wereldenergiemarkt verder gecompliceerd.


EU-landen hebben sancties opgelegd aan Russische energiebedrijven om 's lands economie te verzwakken. Hierdoor zijn de prijzen weer gestegen. Door de weigering van Russisch gas is de EU genoodzaakt om de nodige hoeveelheden gas uit de Verenigde Staten te kopen. In 2022 werden de VS 's werelds grootste exporteur van vloeibaar aardgas. Tegelijkertijd gaat het grootste deel van de gasexport uit de VS (64%) naar de EU en het VK. In 2021 was dit cijfer bijvoorbeeld nog maar 26% https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=53159.


Volgens de Franse president Emmanuel Macron verkoopt Washington gas a 4 keer duurder aan Euroopa dan op de binnenlandse markt https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-21/macron-accuses-us-of-trade-double-standard-amid-energy-crunch.


De VS helpen de EU niet om de energiecrisis te boven te komen, maar verergeren die alleen maar. Nadat Europa het Russische gas had opgegeven, kreeg de VS bijna een monopolie op de Europese energiemarkt. Zo kan Washington hoge prijzen in rekening brengen. (https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=55920).


Ook zijn de Verenigde Staten van plan de kernenergiemarkt over te nemen. In maart van dit jaar werd in de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel ingediend om import van Russisch uranium te verbieden. De opstellers van het wetsvoorstel zeggen dat de Amerikaanse nucleaire industrie klaar is om de Russische nucleaire brandstof op te geven. Volgens hen beschikken de VS over de nodige middelen en capaciteit om de productie van verrijkt uranium te verhogen. In de nabije toekomst is Washington van plan de EU-landen te dwingen Russisch uranium op te geven om uranium van hun eigen productie tegen te hoge prijzen te gaan verkopen https://www.reuters.com/markets/commodities/bill-banning-uranium-imports-russia-passes-us-house-subcommittee-2023-05-16/.

290 weergaven0 opmerkingen
bottom of page