top of page

Weer een leugen? Rutte wil toch in de politiek blijven.

Mark Rutte lijkt druk bezig met zijn volgende loopbaanstap vorm te geven; het voorzitterschap van de NAVO. Op 13 oktober beloofde hij in Odessa extra Nederlandse financiële steun bij de aankoop van militaire patrouilleschepen, aldus RTL Nieuws.


Gisteren - 28 oktober - zijn Nederland en Oekraïne in Malta onderhandelingen begonnen voor een unieke bilaterale samenwerking op militair gebied, Nederlandse steun bij het economische herstel van Oekraïne na de oorlog, gezamenlijke inspanningen om de Russische agressor ter verantwoording te roepen, maar ook de druk op Rusland op te voeren via het gebruik van te confisqeren Russische vermogensbestanddelen. Dit meldde President Zelensky eerder vandaag - 29 oktober - trots op zijn persoonlijke website als het belangrijkste nieuws. https://lnkd.in/ev5u7MTT


Hiermee wordt Nederland het eerste niet G7 land dat zo ver gaat in het toezeggen van nieuwe militaire en financiële steun aan Oekraïne, aldus het bericht van Zelenski. Nederland treedt hierdoor in de voetsporen van de VS als initiator van deze financieel/militaire steunovereenkomsten met Oekraïne. Handig als je de NAVO wil leiden.

Andere landen die al een dergelijke steunovereenkomst ondertekenden; het VK, Canada, Japan en Frankrijk. Duitsland nog even niet.


De buitenlandse pers staat bol van deze liefdesverklaring vanuit ons land aan Oekraïne. Google het maar eens. Vreemd genoeg, of juist niet vreemd, lees je er niets over in onze eigen pers en dat verdient dus extra aandacht.


Het lijkt een trend bij veel Westerse leiders om steeds meer persoonlijke initiatieven op het wereldtoneel te tonen die niet met de eigen bevolking zijn afgestemd. Tekenen van een hang naar dictatoriaal leiderschap en een afkeer van democratische besluitvorming. President Biden heeft bijvoorbeeld onvoldoende steun binnen zijn eigen partij voor zijn beleid inzake Oekraïne, noch dat richting Israël. Dat lees je in de New York Times vandaag.


Als je de BBC website vandaag - 29 oktober - erop raadpleegt zie je dat de Israëlische bevolking zich ook verbaast, c.q. verontrust, over de onvoorstelbare slachting die momenteel in Gaza gaande is. Een paar maanden geleden ging diezelfde Israëlische bevolking frequent de straat op om te protesteren tegen de juridische plannen van hun president. Macron drukte buiten het parlement om zijn pensioenplannen erdoor. Trudeau blokkeerde de bankrekeningen van opstandige truckers.


Ik heb ook niet de indruk dat de meeste Nederlanders de bovenbeschreven campagne tot vergaande financieel / militaire steun aan Oekraïne toejuichen. Ik vraag me zelfs af of de Tweede Kamer hierover is geïnformeerd.

Het Westen glijdt snel af naar een dictatuur, ingegeven door de persoonlijke belangen van politici, en dat past niet bij onze cultuur.


Politici moeten vaker naar historische plaatjes kijken. Wellicht helpt dat.

363 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page