top of page

Zal de overheid je goud confisceren?

Ik krijg regelmatig reacties van lezers die me vertellen dat ze geen edelmetaal kopen uit vrees voor confiscatie. Zoals men deed in de jaren '30 met de vooruitziende burgers die hun bezit ten dele in goud hadden geïnvesteerd.


Het is een non-argument. Ik reageer dan gewoonlijk dat een overheid altijd alles kan. Natuurlijk kunnen ze je edelmetaal confisceren. Évidemment! Net zoals de euro's op je bankrekeningen, je aandelen of zelfs je vastgoed. Een overheid kan je alles afnemen, inclusief je leven.

Vraag maar aan de Chinezen of de Russen die te doen hadden met Mao en Stalin. Of vraag het aan de zorgmedewerkers die na verplichte vaccinatie “plots” overleden.

Vandaar dat het belangrijk is om je grondrechten met hand en tand te verdedigen wanneer deze in gevaar zijn.


Maar ja, we hebben tijdens de pandemie gezien wat voor een slaafse, tamme bende we zijn. Hopeloos.

Dus ja, een overheid kan je edelmetaal confisceren. Al weet ik niet wat men er op dit moment mee zou bereiken. Volgens de Nationale Bank bezitten alle Belgen samen 1.145 miljard euro aan vermogen. Dat bestaat uit cash, rekeningen bij de bank, aandelen, beleggingsfondsen, verzekeringsproducten… Vastgoed is niet eens inbegrepen in dat cijfer. Over edelmetaalbezit heb ik geen exacte cijfers, maar op basis van de omzetten van de diverse goudhandels, schat ik het op hooguit enkele miljarden euro's.

Dat is amper voldoende om het begrotingstekort van de komende twee maanden dicht te leggen!


Wat stelt dat dan voor? Wat gaat men dan bereiken met dat beetje edelmetaal?

Ik zou persoonlijk eerder bezorgd zijn om die honderden miljarden op spaarrekeningen en pensioenfondsen. Dat zijn de vetpotten. Deze middelen werden bovendien geïnvesteerd in schuldpapier en daar zitten de problemen.

Als je de schulden weer betaalbaar wil krijgen, kan je niet anders dan de spaarder ervoor op laten draaien. Dat is de logica zelve. En mocht de overheid het op een dag onverhoopt toch gemunt hebben op je edelmetaal, dan is opslag buiten de EU toch weer een extra hindernis.

Sommigen kiezen er liever voor om het edelmetaal zelf op te slaan. Ik ben er zelf geen voorstander van omdat ik te veel verhalen hoor van diefstal van huispersoneel, familie of inbrekers. Trouwens, aan wie ga je je goud verkopen als de overheid het bezit ervan illegaal heeft gemaakt?


Maar de essentie is en blijft dat confiscatie van edelmetaal geen enkel doel dient. Dat was tijdens de jaren '30 anders: toen was het geld gekoppeld aan goud waardoor de geldhoeveelheid alleen maar kon toenemen door meer goud in de kluis van de centrale bank te hebben. Tegenwoordig is ons financiële systeem niet langer gebaseerd op de goudstandaard, waardoor het bezit van edelmetaal als een hedge tegen economische instabiliteit kan worden gezien. Het idee dat de overheid edelmetaal zou willen confisqueren is daarom minder waarschijnlijk.


Dus, hoewel er altijd een risico is dat de overheid kan besluiten om edelmetaal te confisqueren, zijn er genoeg redenen om te geloven dat dit scenario onwaarschijnlijk is.

Maarten Verheyen.


Maarten Verheyen is auteur van het boek "Het Eindspel van ons Financieel Systeem".

Je kan dit boek gratis downloaden via www.eindspel.be

361 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page